utorok 28. mája 2019

V krátkosti - prečo neumývať tvár mydlom?

Ani neviem odkiaľ som vždy vedela, že umývať si tvár vodou a mydlom na ruky je blbosť. Keď som však videla, ako to robí moja kamoška a nevedela som povedať rozumný argument prečo to má okamžite zmeniť, ostala som ticho a ona, samozrejme, pokračovala vo svojej rutine ďalej. Nedalo mi to a svoju pamäť som osviežila - celú vedu vysvetľuje pH! Ak si aj vy umývate tvár mydlom, pravdepodobne by ste ho mali čím skôr obmedziť len na ruky, prečo? 

pH
Preskočíme poučku zo školy, ktorá hovorí, že pH je záporný dekadický logaritmus koncentrácie oxóniových katiónov (aj tak viacerým nič nenapovie). Dôležité je chápať praktický význam pH, teda čo nám hovorí. Na základe hodnoty pH vieme povedať, či je kozmetický produkt alebo aj samotná pleť kyslá, neutrálna alebo zásaditá. Stretnete sa s hodnotami pH od 0 - 14. Všetko nižšie ako 7 je kyslé (čím menej, tým kyslejšie), všetko vyššie nad 7 je zásadité (čím viac, tým zásaditejšie). Sedmička je v strede - je neutrálna. 

Aké ideálne pH má mať naša pleť? 
V minulosti to bolo číslo 5,5. Dnes sa však skôr prikláňame k názoru, že perfektná hodnota je okolo 4,5. Prvé číslo bolo údajne zlé kvôli tomu, že sa priemerovali hodnoty tváre, ktorá bola predtým umytá čistou vodou. To výsledky skreslilo. V konečnom dôsledku platí, že pleť má byť mierne kyslá. Je dobré podotknúť, že ak sa človek potí a produkuje sa aj viac mazu, pH stúpa

Ako funguje reakcia kozmetického produktu na našej pleti? 
Opäť jednoducho. Ak používate kozmetiku, ktorá má pH kyslé (nízke), znížite tak aj pH svojej pleti (to chcete). Naopak, ak používate kozmetiku zásaditú, pH pleti zvýšite (a to práve nechcete). Nie vždy je hodnota pH písaná na obale (vlastne takmer nikdy...väčšinou sú na reguláciu pH tváre určené toniká, tam sa o pH ešte sem-tam dočítate), zistíte ju pomocou lakmusových papierikov predávaných v lekárňach. 

Prečo nie mydlo? 
Väčšina klasických mydiel má pH okolo 9 - 11, čo je príííliš vysoké na to, aby sme to dávali na tvár. Ak si zoberieme i čistú vodu, tá by mala mať pH 7 (voda z kohútika nie ja tak úplne "čistá", je to vlastne "hard water" obsahujúca ďalšie zložky, ktoré pH ešte viac zvyšujú), čo už je samo o sebe mierne vysokým na pomery tváre. Voda + mydlo = katastrofa. Celá bariéra pleti sa naruší a spolu so špinou z tváre odchádza i prirodzená mastnota, ktorej úlohou je pokožku tváre ochraňovať. Pleť tak zostáva ľahšie obývateľná pre baktérie a huby, odhalená, dehydratovaná, suchá, náchylná na iritácie z vonkajšieho prostredia, so sklonom k akné a predčasnému starnutiu či vráskam. Brrr...

Cieľom je totiž vyčistenie pleti BEZ TOHO, aby sme zároveň odstránili jej prirodzenú mastnotu (preto patria k jedným z najvhodnejších odličovačov tie olejové). Kozmetika by sa mala pohybovať v rozmedzí pH od 4 - 6. Čím podobnejšie pleti, tým lepšie. Existujú i mydlá, ktoré hodnoty pH rešpektujú a sú vhodné na pleť, no väčšina klasických (určených na ruky) k nim bohužiaľ nepatrí. 

Len tak na okraj, pH pleti zvyšuje aj UV žiarenie! Ďalší dôvod poriadne sa chrániť! 

Zopár príkladov:
Dettol mydlo  pH 11,26 - 11,34
Johnson´s baby mydlo  pH 11,9
Palmolive mydlá    10 - 10,6
La Roche Posay Lipikar Pain Sugras 10, 35
Nivea creme mydlo    10,5
L´occitane Shea Butter Extra Gentle Soap range  pH 9
Dove Beauty  7
Neutrogena Extra Gentle Cleansing Bar  pH 6 - 7,5
Embryolisse Gentle Dermatological Cleansing Bar   6 - 7
Sebamed Cleansing Bar Sebamed Clear Face Cleansing Bar  5,5
Avéne Ultra Rich Cleansing Bar With Cold Cream   5,5

Zdroje informácií:
 www.honestyforyourskin.co.uk
TARUN, Jose, et al. Evaluation of pH of bathing soaps and shampoos for skin and hair care. Indian journal of dermatology, 2014.


1 komentár:

  1. To je skvělý článek. Já jsem si jednu dobu mýdlem obličej myla, a spokojená jsem byla, ale to asi proto, že v tu dobu jsem pleť měla ok. Teď je mi 29 a bojuji s pupínky a boláky na bradě, po strnách uší a nad obočím... jestli je to změna hormonů po porodu? Těžko říct.. Tak plánuji spíš místo zkoušení zajít rovnou ke kosmetičce.

    OdpovedaťOdstrániť