sobota 1. júna 2019

Termálne vody na tvár? Neverím im a zrejme ani nebudem

Na Instagrame aj na blogoch si všímam viacero názorov, kde sú termálne vody ospevované. Áno, všetci vieme, že čisté minerálne pramene sú výborné pre organizmus keď ich pijeme, no pri aplikácii na tvár...hmm...mne osobne v hlave svieti červené výstražné svetielko. Pozrite sa prečo a možno zasvieti i vám...

Zdroj: weheartit.com
Čomu veríte vy? 
Termálne vody sú vyrábané z prírodných minerálnych prameňov a balené v plechových fľaštičkách s rozprašovačmi, ktoré po jedinom strieknutí zahalia vašu tvár do spŕšky osviežujúcej hmly. Tá ma vyriešiť mnoho problémov vašej pleti od jej začervenania, iritácie, lepšej hydratácie a podobne. Čo môže byť lepšie ako prírodný prúd zázračnej vody odniekiaľ z Francúzska, že? Už len z toho popisu by som ho celá natešená mala v nákupnom košíku a pochodovala k pokladni. Nestávame sa ale náhodou obeťou brutálnej reklamy bez toho, aby sme sa zamysleli nad všeobecne známymi faktami?

Mojim cieľom teraz nie je kaziť predaj značiek, ktoré na týchto vodičkách zarábajú ale chcem len upriamiť pozornosť na to, čo v starostlivosti o pleť už dávno vieme a čo mi príde, že pri vytváraní tohto produktu akosi výrobcovia pozabudli. Samozrejme, ak sa mýlim, tak prijmem každý názor, ktorý ma poučí a uvedie veci na pravú mieru. No predtým chcem povedať, že informácie som hľadala všade možne a našla som aj ľudí podobných mne, ktorí sa touto otázkou zaoberali tiež a výsledky ich prieskumu sú rovnaké.
Zdroj: pixabay.com
Wikipedia:
Termálny prameň je druh prameňa, z ktorého vystupuje ohriata voda často obohatená o minerálne zložky. Voda preniká puklinami v zemskej kôre do značných hĺbok, kde je vyhrievaná zemským teplom a vystupuje k povrchu, veľmi často popri zlomoch
* takáto voda je potom ešte chemicky upravovaná a tepelne regulovaná ALE stále ide o vodu s minerálmi (aby bolo jasné, prečo raz v článku hovorím o minerálnej raz o termálnej, podstatu, a teda minerály, majú rovnakú)

Fungovanie kozmetického biznisu?
Všade na internete nájdete množstvo chvály ohľadne prospešných účinkov termálnych vôd na tvár. Dokonca sú niektoré články podložené aj vedeckými štúdiami, no to, čo už málokto vie je, že tieto štúdie robili samotní výrobcovia termálnych vôd. Teda ľudia z ich tímu, ktorí sa na procese výroby podieľali. Aj oni samotní potvrdili, že pH termálnych vôd sa pohybuje okolo 7 - 7,5 (väčšinou až 9), čo je cca neutrálne až zásadité, no k tomu, čo to znamená pre pleť sa už akosi nikto nevyjadril. A tu mi začína blikať v hlave to červené svetielko, kde sa pýtam "Počkať, čo"

K tomuto faktu je ešte tiež vhodné podotknúť, že štúdie od nezávislých vedcov na kozmetické produkty nenájdete tak ľahko. Na svete sú oveľa dôležitejšie veci, ktoré musia byť skúmané a je celkom logické, že táto úloha potom pripadá na ľudí, ktorí neposkytujú tak úplne objektívne názory resp. nespomenú to, čo im nevyhovuje.

Fakty
Existuje mnoho zdrojov, vďaka ktorým dávno vieme, že na pleti je mikroskopická bariéra (ktorú tvorí náš organizmus), zložená z prirodzenej mastnoty, tzv. "acid mantle" a tá bráni prieniku škodlivých baktérií do hlbších vrstiev pokožky. pH 4,5 - 5,5 (čo je mierne kyslé) a pri starostlivosti o pleť máme toto pH rešpektovať a zachovávať. Už len ponorenie hlavy do vody v bazéne túto vrstvu dočasne narúša (dôvod - chlórovaná voda)! Tým, že by sme dennodenne používali veci, ktoré majú pH vyššie ako 7, ničili by sme bariéru neustále a pravidelne. Čím dlhšie na pleť pôsobia tieto zásadité ataky, tým dlhšie trvá jej obnovenie. A takým atakom je práve aj termálna voda.

Za ten čas, ako sa kyslá bariéra po ataku obnovuje, je naša pleť zraniteľnejšia, náchylnejšia na slnečné žiarenie, priepustnosť epidermy je zvýšená a je porušená celistvosť stratum corneum (vonkajšia vrstva epidermy). Z toho vyplýva ľahší prienik škodlivých mikroorganizmov do kože a rýchlejšie poškodenie pleti slnečným žiarením.
Zdroj: weheartit.com
Dve a dve by mali byť štyri
A tak tu teraz sedím, hľadám a rozmýšľam, ako môžu mať pozitívny účinok na pleť, keď KAŽDÁ voda s minerálmi má pH buď neutrálne alebo zásadité, čo len tak mimochodom, naša pleť neobľubuje, keďže je prirodzene kyslá. Cieľom by malo byť udržanie jej prirodzenej kondície v mierne kyslom stave, tak prečo?

Ľudia tiež často mylne predpokladajú, že termálne vody na tvár, ktoré obsahujú najviac minerálov, budú tie najlepšie a najúčinnejšie. Je to však presne naopak. Ak si myslíte, že vám termálna voda naozaj pomáha, prikloňte sa aspoň k nižšiemu obsahu minerálov ( udáva sa, že Avéne má minerálov málo). Termálna voda s vysokým obsahom minerálnych látok sa považuje skôr za iritujúcu než upokojujúcu (ako sľubuje) a to hneď z niekoľkých dôvodov. Takáto voda pleť nečistí, skôr na nej zanecháva "minerály" i mydlo, ktoré neprestávajú pleť dráždiť. Upcháva póry a narúša fyziologickú funkciu stratum corneum. Aj keď existujú termálne vody, ktoré majú obsah minerálov nižší, vo svojej podstate sa aj ich pH pohybuje v rovinách, ktoré na pleť jednoducho nepatria. 
Zdroj: weheartit.com
Takže, ak vám nedá spávať otázka, či si kúpiť tú alebo tamtú termálnu vodu, dvakrát si premyslite čomu veríte. Namiesto toho, aby ste ju "čapali" na tvár ju radšej vypite! (dúfam, že je jasné, že nie tú kozmetickú ale minerálku) To, podľa môjho názoru, pomôže pleti aj celému organizmu oveľa viac. Minerály sú dobré a prospešné, no nie v každej aplikačnej forme a tu, ako sa zdá, sa niekde trošičku sekli. 

Máte nejaké doplňujúce info? Súhlasíte/nesúhlasíte? 

10 komentárov:

  1. Skvelý, poučný článok! :) Ja som termálne vody doteraz veľmi neriešila, mala som doma len jednu (aj to za to, lebo bola pribalená v časopise) a čo si pamätám, veľmi ma neoslnila, resp. som nemala pocit, žeby vôbec nejaký účinok mala...
    What A Fancy World

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som tiež mala len jednu z časopisu ale nevidela som ani nijaký rozdiel oproti normálnej vode. Článok je však skôr cielený na jej pravidlené používanie a že to škodí najviac. Také jednorázové osvieženie v letných dňoch nemusí mať vôbec zlé následky a práve naopak aj zdanlivo upokojí :)

      Odstrániť
  2. Vůbec termální vody nepoužívám a je to jen dobře :D :)
    Vítejte u Mišky

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Skvělý článek. Já měla termální vodu jen jednou u časopisu a doteď ji mám schovanou ve skříni. Nějak se k jejímu použití nemám. Už jsem si říkala, že ji vytáhnu aspoň na léto, ale asi ji odložím úplně.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Možno cez to leto ti ešte naozaj môže poslúžiť len tu ide skôr o to pravidelné používanie, že to je najviac škodlivé :) Poznám viacero báb, ktoré napríklad táto voda v lete naozaj osvieži, ak trochu sčervenejú na slnku, no také používanie každý deň to už asi naozaj nie :)

      Odstrániť
  4. Great post! I love your blog design and layout <3
    xoxo
    Lara

    www.verylara.com

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ja som si len tak laicky všimla, že tie povestné termálne a dermálne vody nerobia s pleťou nič. Nezaznamenala som žiaden efekt, funguje to možno maximálne na zvlhčenie pleti pri aplikácii olejov. Inak si myslím že je to oničom produkt. Mne sa dokonca ani pleťové hydroláty nejako extra super pre pleť nezdajú. Tiež nič nerobia.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Niekto tvrdí, že robia a upokojujú a ono vlastne aj môžu práve v tej chvíli, no čo sa naozaj deje s pleťou po ďalších používaniach to už je príbeh, o ktorom som napísala no :)

      Odstrániť