streda 5. júna 2019

Testovanie kozmetiky na zvieratách: Ako funguje svet?

Musím sa priznať, že hľadať informácie o tejto téme ma prinútila Kaviareň u mačky pri recenzii na krém od Kiehl´s. Na jej podnet (komentár) som začala googliť a urobila som aj jednu zaujímavú anketu na Instagrame, kde bolo veľmi veľa z vás, ktoré takisto o tomto probléme nevedeli (ale zároveň našlo sa aj pár z vás, ktoré vedeli viac a moje znalosti obohatili o ďalšie). Rozhodla som sa preto, že o tejto téme napíšem aj príspevok na blog. Mnoho ľudí si môže túto tému vyhľadávať a informácie v slovenčine či češtine len tak ľahko nenájde :)

USA
V USA je kozmetika regulovaná viacerými (nazvime to) spoločnosťami. Pravidlá testovania kozmetiky v Amerike tak nie sú striktne vyhradené. Na jednej strane sa testovanie na zvieratách legálne nevyžaduje pre kozmetiku predávanú v USA. Na strane druhej to ale nie je úplne zakázané.  Food, Drug & Cosmetics Act iba zakazuje používanie nebezpečných zložiek v kozmetických produktoch, nehovorí ale nič o zákaze testovania na zvieratách. Až Kalifornia sa stala prvým americkým štátom, ktorý oficiálne zakázal predaj kozmetiky testovanej na zvieratách. Po nej sa pridali ešte štáty New Jersey, New York a Virginia. Čo však stále nie je celá Amerika. Podotknem ešte, že táto iniciatíva bol z veľkej časti podporovaná značkami Lush, Too Faced a The Body Shop.

 Zdroj: weheartit.com
Európska únia (28 štátov)
V EÚ platí zákaz testovania kozmetiky na zvieratách, ktorý bol schválený v roku 2004. Odvtedy sa nemohli na zvieratách testovať hotové kozmetické produkty a od roku 2009 sa nemohli testovať ani jednotlivé zložky kozmetiky - to nazývame "Testing Ban". Od 11. marca 2013 ale platí aj druhý, tzv. "Marketing Ban" a ten zakazuje predávať na európskom trhu akýkoľvek hotový kozmetický výrobok či ingrediencie, ktoré bol testované na zvieratách (cháp, že boli vyrobené napr. v Číne, kde testujú a chcú ho predávať v EÚ, proste to nejde). 

Okrem EÚ je zákaz testovania na zvieratách aj v Izraeli, Indii, Nórsku, Taiwane, Kanade a na Novom Zélande (ohľadom tej Kanady si nie som tak celkom istá, keďže v niektorých článkoch sa označovala ako "v procese uzákonenia zákazu" spolu s Japonskom, Ruskom či Ukrajinou).

Čína 
Pre kozmetiku vyrobenú v Číne platí, že môže ale nemusí byť testovaná na zvieratách. Čo ak je to ale naopak a značka, ktorá predáva v EÚ, chce predávať aj v Číne? Všetky značky z EÚ či USA, ktoré chcú svoje produkty dostať aj do Číny MUSIA BYŤ, bohužiaľ, testované na zvieratách. Udáva to totiž ich zákon platný od roku 2014. A tu je hlavný kameň úrazu. Preto, ak sa niektorá európska či americká kozmetická značka pýši tým, že netestuje na zvieratách, no zároveň svoje produkty predáva aj v Číne, nie je to úplne tak. K takým patrí napríklad MAC, Clinique, Benefit ale aj veľa ďalších (v tabuľke). 

Testovanie neplatí pre online shopping. To znamená, že ak si občan Číny objedná kozmetiku z EÚ či USA stránky, nič sa netestuje. Testovanie platí iba ak chce značka predávať na čínskom trhu. 

Ďalšie POZOR! Povinné testovanie v Číne neplatí pre Hong Kong! Napríklad Lush predáva svoje výrobky iba v Hong Kongu a vo zvyšnej časti Číny nie (je teda cruelty-free). Preto ak sa pýtate či je nejaká značka predávaná v Číne, aby ste zistili, či testuje na zvieratách, vždy sa osobitne pýtajte na Hong Kong, ten je totiž výnimkou. 

Na druhej strane, testovanie produktov konkrétnej značky robí samotná Čína. Nedá sa však povedať, aby bola značka "svätá", pretože o tomto kroku vopred vie. Vie, že ak chce svoje výrobky v Číne ponúkať, tak zvieratká budú vystavené takémuto testovaniu a nemôže sa tváriť, že ona s tým nemá nič spoločné. 

(zoznam značiek predávajúcich v Číne k októbru 2018, zdroj: crueltyfreekitty.com)

Dobrou správou ale je, že Čína v marci 2019 ukázala snahu bojovať proti testovaniu výrobkov na zvieratách. V apríli 2019 totiž schválila 2 nové alternatívne metódy testovania, ktoré nezahŕňajú zvieratá. Žiadny oficiálny zákon ešte ale nevydala a tieto alternatívne metódy testovania kozmetiky by mali začať fungovať od 1. januára 2020. Nič však ešte stále nie je isté a zatiaľ platí spomínané testovanie na zvieratách. 

Austrália 
Austrália zakázala používať dáta získané z testovania kozmetiky na zvieratách pri schvaľovaní výrobkov na trh. To znamená, že nezakázala samotné testovanie na zvieratách, no výsledky z neho už nepovažuje za relevantné a tým pádom výrobcovia musia testovať alternatívnymi metódami, ktoré Austrália akceptuje. Má to však platiť až od 1. júla 2020. 

Cruelty - free označenie a certifikáty
Ide o označenie, ktoré hovorí, že daná značka netestuje svoje produkty na zvieratách. Ako už bolo spomínané vyššie, niekedy je to klamlivé, pretože ak predáva aj v Číne, netvrdí 100% pravdu. Na to, aby ste vedeli rozlíšiť, či je naozaj cruelty-free, musíte si všímať certifikáty. 
Ten najpodstatnejší je HSC certifikát (Human Cosmetic Standard), ktorý zaručuje, že výrobok a ani jedna z jeho zložiek nebola testovaná na zvieratách. Na etikete preto hľadajte logo skákajúceho králika ("Leaping Bunny"). Toto označenie patrí celej firme, pod ktorú značka patrí, a ak uvidíte logo na vašej kozmetike, môžete si byť istí/é, že používate kozmetiku, ktorá nepredáva v Číne a je naozaj "cruelty-free" (všimla som si aj, že niekedy značky majú králika nakresleného ináč - ako na prvom obrázku v článku, napr. nové Kuku Lips od Soničky Skoncovej, predpokladám, že cruelty-free stále platí a ide len o dizajn, no istá si nie som).

Zoznam cruelty-free značiek nájdete na stránke crueltyfreekitty. Stránka stále pridáva nové značky, ktoré sa radia pod cruelty-free. Nedávno napríklad aj CeraVe, Sisley Paris, Zara Fragrances (všetko TU)
Zdroj: crueltyfreekitty.com

Budúcnosť
Európsky parlament aktuálne pracuje na globálnom zákaze testovania kozmetiky na zvieratách a to chce docieliť do roku 2023. Zákaz testovania na zvieratách sa ale nevzťahuje na skúšanie liekov, a keďže niektoré zložky liekov či jedla sú rovnaké ako v  kozmetike, v takomto prípade môžu byť testované na zvieratách. EÚ ale aj v tomto prípade podporuje rozvoj alternatívnych testovacích metód, aby sa zvieratá ako myši či králiky nemuseli zneužívať vôbec. 

Informácie pochádzajú z týchto článkov:

2 komentáre:

  1. Veľmi pekný článok, nevedela som o niektorých značkách, ktoré netestujú na zvieratách, takže som si rozšírila prehľad. :)

    Rebelliouslily

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja práve takisto :) Je ich pomerne veľa a fakt ma zaujalo to, ako niektoré značky "oblbujú" spotrebiteľov, že sú cruelty-free a v skutočnosti sa nebránia zneužívaniu zvieratiek ak chcú predávať v Číne no :/

      Odstrániť