streda 19. júna 2019

Glycerin - tretia najčastejšia zložka v kozmetike

Glycerin. Glycerine. Glycerol. Znie to tak nebezpečne chemicky, že? A hneď po vode a parfume je treťou najčastejšou zložkou v takmer každom druhu kozmetiky - pleťovej, vlasovej, telovej... Na článok ste zrejme klikli pre to, lebo chcete o tejto zložke vedieť viac. Čo vlastne v kozmetike robí, prečo ho tam často pridávajú, je alebo nie je škodlivý a potrebujeme ho vôbec? Aj mňa to samozrejme zaujímalo, tak čujme čo som vysnorila :) 

Čo to vlastne je? 
Glycerín je konzistenciou sirupovitá či želatinózna, bezfarebná tekutina prítomná v ľudskom, živočíšnom i rastlinnom tuku. Z chemického hľadiska má 3 -OH skupiny a je tak úplne rozpustný vo vode (čo znamená, že produkty s glycerínom, ktoré sa z tváre oplachujú, veľkú prácu neurobia). V kozmetickom svete sa získava fermentáciou cukru alebo hydrolýzou tuku, no dokážu ho vyrobiť aj chemici umelo v laboratóriu. Je jedno či ide o glycerín z rastliny či umelo vyrobený, molekula je tá istá a ak vám niekto povie, že glycerín v prírodnej kozmetike je lepší, pretože je "prírodný", je to blbosť. Stále je to rovnaký glycerín.

Hovorí sa mu aj humektant (zvlhčovadlo). Je to zložitý názov pre látku, ktorá priťahuje vodu do vrchnej vrstvy kože - stratum corneum a spomaľuje jej odparovanie. Odkiaľ tu vodu získava? Sú 2 možnosti - zo vzduchu alebo z hlbších vrstiev kože. Čím viac vody pleť má, tým vyzerá jemnejšia a "šťavnatejšia". 


Jedna štúdia z roku 2016 dokonca tvrdí, že glycerín je účinnejšie "zvlhčovadlo" než kyselina hyalurónová, urea, AHA, propylén alebo butylén glykol či sorbitol. 
Too "šoklo" aj mňa :O

Zdroj: weheartit.com
Funguje v podstate ako špongia...
...a tá vodu nasáva. Získavanie vody zo vzduchu a vonkajšieho prostredia je výhodné, no horšie je, ak vonku dostatok vlhkosti nie je a glycerín ťahá vodu z hlbších vrstiev kože, tak ju vysušuje. To sa však deje najmä pri čistom či vysoko koncentrovanom glyceríne, ktorý sa v kozmetike nepoužíva. Kozmetické produkty obsahujú vždy zriedený glycerín v nižších koncentráciách (maximálne cca 78% čo je už tiež veľa, väčšinou je to tak 5%) alebo menej a používajú sa vždy v kombinácii s inými zložkami, ktoré efektivite glycerínu napomáhajú. Takisto sa uvádza, že glycerín je nekomedogénna látka s nízkym rizikom podľa EWG. 

Čo ešte robí?
V kozmetike na vlasy je jeho hlavnou úlohou najmä ochrana pred teplom. A všeobecne ste možno o tejto chemickej látke učili ako o nemrznúcej zmesi do áut. Veľmi nízke percento ľudí môže byť alergických na glycerín. Ak k nim náhodou patríte, zistíte to začervenaním či svrbením pokožky. Tento vedľajší negatívny účinok ale tiež platí skôr pre vysoko koncentrovaný či čistý glycerín. Opakujem, že s tým sa v kozmetike veľmi nestretnete. 

Okrem toho, že pomáha udržiavať hydratáciu pleti je výborný na zabránenie rýchleho starnutia buniek kože. Jedna štúdia tiež preukázala, že kombinácia glycerínu, kyseliny hyalurónovej a extrakt z Ciantella asiatica zlepšili funkciu pleťovej bariéry už za 24 hodín po aplikácii. 
Vzala som do ruky prvé 3 veci, čo som mala po ruke - La Roche Possay Effaclar Duo, Yves Rocher makadamiový balzam na telo a denný krém Ziaja s kozím mliekom...všetko malo glycerin medzi prvými šiestimi zložkami. 

Hľadala som ďalej a naozaj takmer každá vec, ktorú som chytila do ruky glycerín obsahovala. Na fotke okrem troch spomenutých vyššie ešte Balea kokosové mlieko na telo, Yver Rocher olivový krém na ruky, Garnier lávová maska, Ziaja Manuka tonikum a The Ordinary Hyaluronic Acid 2% + B5.


"Dobrý" alkohol
Glycerín je 3-uhlíkový alkohol (glycerOL = alkohOL) ale nebojte sa, nie ten "zlý", práve naopak. Patrí k "dobrým" alkoholom, tzv. "fatty alcohols", ktoré sú vlastne odvodené od mastných kyselín pridaním vody. Patrí sem stearyl, cetearyl (cetyl), lauryl alkohol a tie pleti neškodia, práve naopak. 

Len pre doplnenie, "zlé" alkoholy sú denaturované, vysušujúce  a na obale ich nájdete ako ethyl alkohol (SD alcohol, alcohol denat, CD alcohol), isopropyl alkohol (isopropanol) alebo propyl alkohol (propanol). Ak ich nájdete medzi prvými 6 ingredienciami na obale, produkt by som ani nekupovala. 

Mýty
Na internete sa objavil aj jeden článok, kde autor opisoval 7 mýtov o glyceríne a uviedol tam aj info o tom, že glycerín je toxický voči pečeni. Tento článok ale nebol podložený vedeckými článkami. Všimlo si ho však pár "skincare addicts" a ako odpoveď vznikli vedecky potvrdené články, ktoré tieto nepravdy vyvrátili. 

Podľa dnes dostupných zdrojov glycerín v lokálne aplikovanej forme na tvár nemá žiadne negatívne účinky na organizmus (maximálne vzácnu alergiu). Je teda skôr prospešný, než škodlivý a v kozmetike sa ho nemusíte báť.

Zdroje:

5 komentárov:

  1. Ja som o ňom vedela len toľko, že je to hydratačná zložka. Je pravda, že sa nachádza asi v každom produkte. No a tie rozdelenia alkoholov som netušila, takže niektoré produkty som ako tak vidím odhadla zle.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tie alkoholy sú nadlho téma :) Toto čo som okrajovo spomenula je fakt len hrubý základ, no som rada, že zaujal :)

      Odstrániť
  2. wau skvelý a zaujímavý príspevok :) dosť som sa dozvelela takéto príspevky milujem :)
    leekralovaa

    OdpovedaťOdstrániť
  3. I have become happy to have a look at this newsletter after searching at google, after reading I have written a chunk of the article about chronic back hip and leg pain : Thank you for the thing and supporting me.

    OdpovedaťOdstrániť