utorok 27. augusta 2019

Recenzia: The Ordinary Glycolic Acid 7% Toning Solution

(Vymenila som školský režim na pracovný a pomaly mám za sebou prvý mesiac. To je dôvod, prečo na blogu nič nepribudlo - ešte stále sa spamätávam z reality :D ) 

Ďalšia super vecička, na ktorú vo svojej starostlivosti o pleť už nedám dopustiť je opäť od The Ordinary. Ide o tonikum, ktorým je 7% kyselina glykolová. Tá patrí do skupiny alfa-hydroxy kyselín (skratka AHA), o ktorých ste sa dočítali v tomto článku Exfoliácia: Je lepší chemický peeling? Ak ste náhodou nečítali a pýtate sa, o čom tu točím, odporúčam najprv spomenutý článok a potom sa vrátiť sem ;) 

V rýchlosti - ako AHA účinkujú? 
Slúžia najmä ako chemický peeling v povrchových vrstvách pokožky. Rozkladajú "lepidlo" medzi odumretými bunkami, odstraňujú ich a týmto štýlom odhalia novú, žiarivú vrstva kože (pleti).  Zároveň urobia lepšiu cestu pre následne aplikované látky, čím sa lepšie dostávajú do pleti - príprava pleti pre ďalšie produkty (napr. retinol alebo anti-aging antioxidanty ako vitamín C).

Kyselina glykolová (glycolic acid)
Chemicky je to úplne najmenšia AHA kyselina, čo znamená, že ak ju nanesiete na pleť, dokáže veľmi ľahko prenikať hlbšie do pokožky. Od najmenšej po najväčšiu ich môžeme zoradiť takto: glykolová - mliečna (lactic acid) - jablčná (malic acid) - citrónová (citric acid) - mandľová (mandelic acid)

Základné fakty 

  • je z rastlín, napr. cukrovej trstiny 
  • vhodná takmer na všetky typy pleti - iba v prípade veľmi citlivej pleti či rosacei môže spôsobovať dráždenie. 
  • pomáha aj pri psoriáze, seboroickej keratóze alebo melazme 
  • slúži najmä ako chemický peeling - kým v 20-ke sa odumreté bunky odstránia každých 28 dní, v 40-ke je to každých 40 dní (preto je im vhodné dopomôcť a peelingom odstrániť skôr)
  • pomáha s jazvami, pigmentáciami, známkami starnutia, začínajúcimi vráskami, zjednotením pleti, akné
  • podľa štúdií napomáha pri produkcii kolagénu v pleti - výborná hlavne pre náchylnú na akné
  • anti-aging
  • napravuje elasticitu a tón pleti
  • najbezpečnejšia je v koncentrácii do 10% s pH okolo 3,5 (každodenné použitie v koncentráciách od 5 - 20% sa považuje stále za bezpečné) 
  • vysoké koncentrácie nad 20% slúžia najmä na odbornú lekársku liečbu
  • rozpustná vo vode, ak by vás iritovala jednoducho ju opláchnete


Koncentrácia


Produkty s čistou kyselinou glykolovou (bez ďalších zložiek) v nízkej koncentrácii sú efektívnejšie než kozmetika, ktorá obsahuje kyselinu glykolovú spolu s ďalšími ingredienciami v zložení. Dermatológovia pracujú aj so 70% na ambulantné ošetrenie. Bežne dostupná kozmetika na domáce použitie má však maximálne 20%, často 5 - 10%. Takisto si všímajte pH. Vhodné je nízke pH - nie je to vždy na obale, no hľadajte aspoň označenie "low pH" alebo číselne pH od 1-4. 


Rozličné produkty s rôznou koncentráciou musia byť používané rôzne. Pri nízkych koncentráciách čistej kyseliny glykolovej alebo ak sa kyselina nachádza s ďalšími zložkami v kréme či inej kozmetike je v poriadku denné použitie. Iba vysoká koncentrácia kyseliny glykolovej môže byť pri dennom použití iritujúca (20% je hranica, kedy ešte pleť dokáže tolerovať denné domáce použitie, nie však u každého).  


Použitie
Pleť si po prvých použitiach musí zvyknúť. Vysoká koncentrácia môže spôsobovať začervenanie a žmolkovanie. Na začiatok je lepšie začať s nízkou koncentráciou (5% alebo 7%) a sledovať výsledky. Pred prvým použitím si vyskúšajte reakciu iba na ruke (patch test).  Prvé 2 týždne je odporúčané nanášať na vyčistenú, suchú pleť každý druhý deň. Kyselina vysušuje, nechajte ju vstrebať takých 5 minút a následne nanášajte séra či hydratačné krémy. 

Ak pleť veľmi štípe, opláchnite kyselinu preč. Ak cítite len mierne štípanie, ktoré s každým ďalším použitím mizne, pleť si iba zvyká. 7% kyselina glykolová je pre začiatočníkov v chemickom peelingu ako stvorená! (POZOR! ak máte veľmi citlivú pleť, kyselina glykolová vás aj v tejto koncentrácii neznesiteľne štípe alebo máte rosaceu, skúste radšej kyselinu mliečnu)
Kombinovanie 
Súčasné používanie s vitamínom A, inými AHA alebo BHA kyselinami či užívanie liekov na akné (Roacuttane a pod.), môže spôsobiť reakciu už podráždenej pleti. S retinolom by nemal byť žiadny problém, všetko však opatrne. Ak chcete používať ešte ďalšiu AHA alebo BHA kyselinu, skúste ich radšej každý deň striedať ale kým nie ste profík, neužívajte v ten istý deň obe naraz. Mohli by ste to "prepeelingovať" :)

Upozornenie
Kyselina robí pleť náchylnejšou na slnko, preto je extra dôležité nosiť SPF pri používani AHA. Ideálne nanášať kyselinu vo večernej rutine (PM), no ráno môže byť pleť stále na slnko náchylná. Preto ak viete, že budete ďalší deň dlho na slnku a nie ste si istí neustálou SPF ochranou, vynechajte deň predtým používanie AHA. 
RECENZIA: The Ordinary Glycolic Acid 7% Toning Solution 
Veľkosť: 240 ml 
Cena: cca 10 € 

Balenie a množstvo
Prvá vec - 240 ml je naozaj dostatočne veľká fľaštička. Príde vám s takým vymeniteľným dávkovacím vrchnákom, aby ste zbytočne neplytvali keď ju dávate na odličovací tampónik. Ja ju používam každý večer už 4. mesiac a stále mám množstvo, ktoré ešte zvládne asi 1 mesiac. Fľaštička je inak plastová, dizajn klasika TO - jednoducho napísaná čierno-biela etiketa s potrebnými info. pH je 3,6, čo ideálne vyhovuje (kyslé). 

Vôňa a prvý dojem 
Má zvláštnu vôňu, ktorú neviem celkom opísať. Nie je však výrazná a nijako nedráždi. Keď som prvýkrát tonikum použila, pleť ma mierne štípala. Nebolo to ale nič hrozné a povedala som si, že si musí zvyknúť. Tak aj bolo. Po asi dvoch týždňoch som videla, že sa naozaj zjednocuje a je rozžiarenejšia, už neštípala. Používam vždy po umytí tváre vodou a odlíčení dvojfázovým odličovačom. Nikdy ale neaplikujte po odstránení chĺpkov voskom!! (to si nechcete urobiť!) 
Efekt 
Tonikum dobre doplňuje moju skincare. Už vôbec nepoužívam klasické mechanické peelingy so zrniečkami, nepotrebujem ich. Nikdy mi nedali také dlhodobé výsledky ako toto. Pleť je naozaj omnoho žiarivejšia, škvrny po akné miznú rýchlejšie a je taktiež viac ustálená. Zároveň tonikum dočisťuje nečistoty, ktoré ostali po odlíčení. Vznik vyrážok u mňa drží pod kontrolou najmä niacínamid a zinok, no toto Toning Solution skincare výborne doplňuje a budem si ho kupovať ďalej. 

Ďalšia vec - dobre mi pripravilo pleť na silnejší chemický peeling, ktorý si zatiaľ dávam raz do týždňa a je ním 2% BHA + 30% AHA od The Ordinary (ak ste začiatočník, nemali by ste si ho bez akejkoľvek prípravy "capnúť" na tvár, pretože riskujete nepeknú reakciu), čo bol i jeden z dôvodov kúpy. 

Hodnotenie: 5/5 
Záver
Odporúčam na všetky typy pleti. Najmä na problematickú. Samo o sebe akné rapídne nezlepší ale pomôže ustáliť produkciu mazu, pleť rozžiari a ustáli od častej tvorby vyrážok. Neznamená to ale, že sa prestanú tvoriť úplne. Za mňa super chemický peeling pre začiatočníkov aj pokročilých na každodenné použitie, ktorý 100% neublíži. ODPORÚČAM!

Sledujte ma aj na Instagrame: @recenziekozmetiky

Zdroje:

1 komentár:

  1. Acigene Mint Tablet is used for Stomach acid, Heartburn, Peptic ulcer pain, Sour stomach, Painful pressure, Hiccups, Swelling in the abdomen, Increases water in the intestines and other conditions.it may also be used for purposes not listed in this medication guide.

    OdpovedaťOdstrániť