sobota 23. februára 2019

AKNÉ: Benzoyl peroxid vs. kyselina salicylová? Čo funguje lepšie?

Akné je v "beauty" svete non-stop aktuálnou témou a je naozaj málo šťastlivcov, ktorí toto slovíčko z vlastnej skúsenosti ani nepoznajú. Ja k nim nepatrím a svoje som si vytrpela hlavne v mladosti. Od novembra sa znova objavil taký väčší "break out", ktorý sa ale pomaly dostáva do normálu. Od konca decembra som ale používala jednu podstatnú chemickú zložku, ktorou bol benzoyl peroxid (v Duac géle, spolu s antibiotikom). Včera som tento zázrak vysadila a idem pozorovať, čo sa bude diať. Pri tejto príležitosti som sa ale rozhodla o článok, ktorý vás istotne zaujme aspoň tak ako mňa, ak tiež hľadáte spôsob ako sa zbaviť akné ;) 

Kozmetické produkty s obsahom benzoyl peroxidu sú veľmi populárnym prostriedkom v boji proti akné, odporúčaným ako prvá voľba dermatológmi. Neviem ako to je na Slovensku, lebo voľne dostupné produkty s BP sa mi akosi nedarilo nájsť, no v USA je kozmetika s BP bežnou vecou aj bez predpisu od doktora (Duac gél ale nie, má totiž aj antibiotikum) a to vo forme čistiacich mliek, gélov, krémov. 

Udáva sa, že je výborný v boji proti hormonálnemu a stresovému akné. Na druhej strane so sebou nesie i pár negatívnych stránok. Môže spôsobovať nadmerné vysušovanie či iritáciu pleti. Existuje i veľa negatívnych názorov, ktoré hovoria, že negatívne dopady jeho používania presahujú pozitíva, no oficiálne to nikto nikdy nedokázal preukázať. 

Zdroj: weheartit.com
Ako benzoyl peroxid funguje? 
Ide o typ peroxidu, ktorý dokáže prejsť cez povrchové vrstvy pokožky až do pórov. Tam vylučuje kyslík, ktorý zabíja baktérie spôsobujúce akné (hlavne Propionibacterium acnes) a zápal. Zároveň je to keratolytikum - robí exfoliáciu pleti a tak pomáha odstraňovaniu odumretých buniek. Aj to je mechanizus, ktorý pomáha vyčistiť póry, ktoré ak sú upchaté, spôsobujú vznik akné. Ďalšia vec, ktorú benzoyl pre našu pleť robí je, že redukuje produkciu mazu a zabezpečuje protizápalový účinok. Bráni tak začervenaniu a svrbeniu, aj keď protizápalový účinok nebol s určitosťou potvrdený. 

Výhody
  • bojuje s akné - akýkoľvek typ, benzoyl peroxid je určite dobrý začiatok v boji pri miernom až stredne závažnom akné a zároveň i prevencia jeho návratu 
  • v kombinácii s antibiotikami znižuje riziko vzniku rezistencie baktérií na antibiotikum (kozmetické produkty s kombináciou benzoyl peroxid + antibiotikum sú ale drahšie a na predpis)
  • účinkuje rýchlo, jednoduchá aplikácia
  • keďže je exfoliantom, bráni upchávaniu pórov

Vedľajšie účinky 
  • suchosť pokožky - v kombinácii s hydratáciou pomocou krémov nie je žiadny problém
  • iritácia - môže byť drsná na dotyk, začervenaná, svrbieť
  • citlivosť na slnko - zabránite tomu používaním prostriedkov na opaľovanie s vysokým SPF
  • chová sa ako bielidlo - niektorí ľudia udávajú, že po aplikácii produktu sa im vybielili chĺpky na obočí alebo dokonca vankúš, závisí to aj od zvolenej koncentrácii - preto treba začať s najnižšou možnou koncentráciou a ak efekt nebude prichádzať, tak skúsiť vyššie :) (ja som nikdy nič podobné s bielením nezažila, v Duac géli je 3% koncentrácia a s viac ako 10% som sa ešte ani nestretla)
  • predčasné starnutie - kombinovať s antioxidantmi! a hydratačnými sérami
Benzoyl Peroxid a tehotenstvo 
Neodporúča sa používať počas tehotenstva, pretože následky nie sú jendoznačné preskúmané. 

Ako sa líši od kyseliny salicylovej? 
Kyselina salicylová je ďalšou známou chemickou látkou v boji proti akné. Je ešte dostupnejšou než benzoyl peroxid a povedzme, že jemnejším, o čosi slabším riešením, ktorým treba začať. Je to beta-hydroxy kyselina (niekedy pod skratkou BHA) a baktérie, ktoré sa podieľajú na vzniku akné udržiava pod kontrolou. Takisto odstraňuje odumreté bunky pokožky a bojuje so zápalovými prejavmi. S benzoyl peroxidom sa na seba veľmi podobajú, no predsa sú rozdielne.

Benzoyl peroxid je omnoho silnejším antibakteriálnym prostriedkom než kyselina salicylová a na druhej strane je zasa slabším exfoliantom. Ak ešte neviete, čo na vaše akné bude zaberať, odporúča sa začať kyselinou salicylovou, nakoľko má menej vedľajších účinkov, a ak sa efekt nedostaví, prejsť na benzoyl peroxid. 

Kombinácia oboch naraz
Napriek dávnym názorom sa dnes už vôbec nevylučuje ani ich spoločné použitie v dennej rutine. Kedysi sa ich kombinovanie neodporúčalo, pretože nadmerne vysušovali a zmatňovali, no dnes je už tento argument neopodstatnený aj tým, že každý by mal poznať dôležitosť hydratácie a riadiť sa tým. 

Aplikácia: Benzoyl peroxid by sa nemal aplikovať na komplet celú tvár. Iba na miesta, kde je akné. Pokojne aplikujte každý deň (niekedy sa udáva aj 2x denne) a to až po aplikácii iných zložiek ako sú antioxidanty, kyselina salicylová a pod. (čiže po sérach, toneroch...). Samozrejme aplikujte na dôkladne vyčistenú a suchú tvár, nechajte minimálne minútku pôsobiť, zaschnúť a až tak dajte krém. 

Tip na koniec: Ak je vaša pleť skôr suchá a nechcete ju sušiť ešte viac, zvoľte čistiace mlieko s benzoyl peroxidom. Ak máte pleť skôr mastnú, potom hľadajte gély ;) 

Našla som aspoň jeden prípravok dostupný na Slovensku a to je Mary Kay gél s 5% benzoyl peroxidom...Nechápem akurát to, že popis na slovenskej Mary Kay stránke absolútne nespomína benzoyl peroxid, pričom v popise na international webe, je to kľúčová zložka, ktorá je podstatná!!


Prišla som ešte pri hľadaní na zistenie, že na Slovensku si buď kyselinu salicylovú a benzoyl peroxid mýlia alebo naozaj nexistujú takmer žiadne prípravky s BP. Zaujímavý je aj fakt s La Roche Posay Effaclar Duo krémom, ktorý som si zaobstarala pred pár dňami. Jeho európska verzia má iba kyselinu salicylovú, no keď vygooglite americkú - voilá - 5, 5% benzoyl peroxide!  ???? Tak ja už neviem...

Sledujte ma aj na Instagrame: @recenziekozmetiky

5 komentárov:

  1. Ja na svoje akné používam najma kyselinu salicylovú, jediná vec ktorá mi fakt pekne vie pomôcť! :) Ináč úžasný článok, veľmi nápomocný :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Máš ju v zložení ako dávajú The Ordinary? Alebo ako súčasť nejakej inej kozmetiky? :) Ja teraz idem skúsiť kyselinu salicylovú v kréme La Roche Posay, čo som písala a benzoyl peroxid som už vylúčila, tak uvidíme :)

      Odstrániť
  2. Ja chvalabohu nemám akné, len sem tam nejaká vyrážka ... ale teda počas tehotenstva sa mi pleť aj celkom zhoršila, no už som ju dala do poriadku. Inak skvelý článok, zhltla som ho na jeden dych apre niekoho, kto má problém s akné, to môže byť skvelá pomôcka! ❤ xx

    Simona | l i v e i n f o x w o r l d

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ooo tak to ti závidím teda! :) A ďakujem za pochvalu! Veľmi si to cením ❤

      Odstrániť
  3. V lékárnách MAX je v ČR určitě volně prodejný prostředek AKNEROXID v koncentraci 5 a 10 - benzoxylperoxid.

    OdpovedaťOdstrániť