nedeľa 24. marca 2019

Recenzia The Ordinary: 10% niacínamid + 1% zinok

Ostáva mi už iba 1/4 fľaštičky a túto recenziu môžem napísať s úplnou istotou. The Ordinary sérum 10% niacínamid + 1% zinok som si kúpila hlavne kvôli tomu, aby moje akné (ktoré sa zhoršilo v novembri) opäť zmizlo. Momentálne je marec, už mesiac som nemala jedinú novú boľavú vyrážku a som si istá, že aj táto zázračná vodička má na tom svoj podiel.



Popis zo stránky The Ordinary
Niacínamid (vitamín B3) je určený na zníženie výskytu kožných škvŕn a začervenania. Vysoká 10% koncentrácia tohto vitamínu je podporovaná zinočnatou soľou pyrolidónkarboxylovej kyseliny na vyváženie viditeľných aspektov aktivity kožného mazu.

Nepoužívajte ju s lokálne aplikovaným vitamínom C (kyselina L-askorbová a / alebo kyselina etylová L-askorbová). Ak vitamín C v starostlivosti o pleť používate, uistite sa, že tieto 2 produkty neaplikujete spolu naraz. Ideálne vitamín C na noc a niacínamid + zinok ráno. Inak môže niacínamid negatívne ovplyvniť účinok vitamínu C.

Niacínamid a zinok PCA redukujú škvrny a aktivitu mazu, ale neliečia akné. Pre pretrvávajúce stavy súvisiace s akné je skôr odporúčaný  benzoylperoxid a / alebo kyselina retinová. Neodporúča sa použiť kyselinu salicylovú spolu s niacínamidom  (ja som ale používala krém, ktorý kyselinu salicylovú v zložení má a nič zlé sa nekonalo). Nezávislé štúdie naznačujú, že niacínamid je tiež účinnou zložkou na rozjasnenie pleti.

Aplikácia: Na celú tvár ráno a/alebo večer pred krémami. Ak dôjde k podráždeniu, prestaňte používať a poraďte sa s lekárom. Používajte len tak, ako je to určené pre neporušenú pokožku. Odporúča sa testovať na malej oblasti pokožky pred použitím.

Ingrediencie: Aqua (voda), niacínamid, pentylénglykol, zinok-PCA, dimetylizosorbid, Tamarindus Indica Seum Gum, Xantánová guma, Isoceteth-20, etoxydiglykol, fenoxyetanol, chlorfenesín



Niacínamid (B3) - pomáha udržiavať zdravú pokožku, je potrebný pre hojenie rán, podporuje tvorbu ochrannej vrstvy na pokožke, ktorá chráni pleť pred vonkajšími faktormi. Výsledkom je zlepšenie akné, zníženie začervenania pri rosacee ako aj zníženie tvorby zápalov na pokožke. Vitamín B3 taktiež udržiava pleť hydratovanú a pomáha zamedziť predčasnému starnutiu pleti.
Zinok - pomáha zabíjať baktérie spôsobujúce akné, redukuje zápalovú reakciu, antioxidant, pomáha udržovať póry otvorené. 

Typy pleti

Môže sa zdať, že je primárne určené pre mastnú a aknóznu pleť, avšak vitamín B3 má ďalšie výhody, ktoré môžu osloviť aj používateľov so suchou pokožkou:  
  • pôsobí proti predčasnému starnutiu pleti, zjemňuje vrásky
  • redukuje začervenanie pleti
  • hydratácia pleti
  • antioxidant, ktorý bojuje proti voľným radikálom (ktoré spôsobujú starnutie pleti)
  • chráni pred poškodením UV žiarením
  • podporuje tvorbu kolagénu
  • zvyšuje ochranu pokožky
Použitie: 
Naneste niekoľko kvapiek ľahkého gélovitého séra na vyčistenú tvár ráno a večer. Použite pred nanesením olejov alebo krémov.
30ml

Zdroj: eshop.natureal.sk


Moje skúsenosti 
O značke The Ordinary si na blogu môžete prečítať osobitný článok. Sérum som si kúpila zo slovenského eshopu, no budúcu objednávku už urobím rovno z DECIEM, pretože si plánujem objednať aj iné veci. Toto bol môj prvý produkt na vyskúšanie :)

Pôvodne som sa bála, že to predsa len bude krok vedľa, keďže problematická pleť sa často spája s mastnou. Je ťažké nájsť produkt na pleť s akné, ktorá je zároveň zmiešaná, či ešte horšie suchá. Aj tu je zinok, ktorý redukuje tvorbu kožného mazu a naozaj som nevedela, či to nebude len horšie. Nakoniec to ale bola dobrá voľba a napriek tomu, že maz redukuje, nevysušuje.

Na internete som videla aj skúsenosti iných s týmto produktom, kde spomínali, že prvé dni sa po používaní séra vyhádzali. No skúšali to ďalej a pleť si potom zvykla, bola lepšou a lepšou. Ja musím povedať, že žiadne "vyhádzanie sa" som nezažila, no prvé dni som si myslela, že nemá absolútne žiadny efekt. Teda, myslela som si to asi prvé 2 týždne. Až potom som videla, že moja pleť je iná. Neviem na určito povedať, že za to môže IBA tento produkt, pretože s ním používam ešte aj krém či tonikum. No sérum mi príde ako to najúčinnejšie a preto cítim, že o toto zlepšenie sa zaslúžilo práve ono.

Efekt
Po 2 mesiacoch užívania stále mám pigmentové škvrny po akné, ktoré sa strácajú veľmi pomaly, no sérum určite pomáha. Na dotyk je moja pleť perfektne hladká, vypnutá a vidno, že aj viac hydratovaná aj keď s make-upom ešte vzniknú sem tam šupinky. Takisto mám dojem, že sérum pleť ustálilo v tom zmysle, že je odolnejšia voči vzniku nových vyrážok. Ak aj náhodou vzniknú, nie sú to už veľké a boľavé vyrážky, iba malé, s ktorými mám za 2 - 3 dni pokoj. 

Po aplikácii
Dávala som si jednu kvapku na každé líce a potom tretiu kvapku na čelo. Do okolia oči som nešla. Bezprostredne po aplikácii stále cítim, že sa pleť mierne stiahne. Zostáva na nej taká mini prilepená vrstva, ktorú nechám chvíľu zaschnúť a po následnom nanesení krému sa vstrebú a stiahnutie pleti prestávam cítiť. Vôňa nie je obzvlášť príjemná ale od The Ordinary to ja teda vôbec ani neočakávam. Tu ide naozaj o ten účinok, keďže je to chémia. Má tak aj "chemický" zápach. Nebojte sa, nebude vás dráždiť, je vcelku neutrálny.

Na miestach, kde som napríklad mala čo i len trocha podráždenú vyrážku sérum troška pálilo. Pálilo aj vtedy keď som s ním ešte kombinovala lokálne antibiotikum + benzoylperoxid. Hneď ako som antibiotikum a benzoylperoxid z rutiny odstránila a nechala iba sérum + krém na pigmentové škvrny, pálenie alebo lepšie povedané štípanie už nebolo tak časté, aj keď sa sem-tam objaví stále. Vďaka tomuto som ale mala pocit, že to reálne niečo robí.

Konzistencia
Sérum je viac vodovité ako gélové. Ale samozrejme aj tú gélovú zložku cítite, na pleti pôsobí veľmi príjemne a jemne chladí. Hneď ako kvapku na tvár kvapnete musíte aj rozotrieť. Neraz sa mi stalo, že som z kvapátka odkvapla viac a sérum mi okamžite stieklo z tváre na zem. Najlepšie bolo hlavu mierne zakloniť aby ste stihli kvapátko odložiť a rukou kvapku rozotrieť.

Balenie
Ako iste viete, The Ordinary si zakladá na jednoduchosti. Obaly sú rovnaké. Táto fľaštička je z matného skla a kvapátko resp. pipetka je taktiež sklenená. Veľkosťou ide o 30 ml sérum, ktoré používam už presne 2 mesiace a mám ešte niečo viac ako 1/4.

Cena
Zo slovenskej stránky ma to aj s poštovným vyšlo na 9, 30 €. Ak by ste ale objednávali priamo z Deciem alebo Beauty Bay, na jednom alebo na druhom je poštovné nad 20 € zdarma. Ja nabudúce určite zvolím tento spôsob. Tam sérum vychádza asi na 5-6 €.

Hodnotenie: 5/5 

Záver: Kúpim si ho znova? Rozhodne áno!

Aké sú vaše skúsenosti s týmto sérom? Mali ste ho?

Sledujte ma aj na Instagrame: @recenziekozmetiky

6 komentárov:

  1. Vypadá skvěle, já s jizvičkami po akné bojuji, ale pořád tam jsou :( kdyby byly aspoň světlejší :-) Ale sérum vypadá dobře, tak si ho asi připíšeme na wishlist. :-)


    Co mě štve na paletkách stínů?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No mám podobný problém aj keď jazvičky priamo nemám, skôr tie škvrny ale sérum môže určite pomôcť aj tebe :)

      Odstrániť
  2. Já už budu muset konečně něco od nich vyzkoušet. :) Tento produkt mě hodně zaujal. Jsme ráda, že pomáhá.
    Vítejte u Mišky

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Toto chcem určite skúsiiť. Aktuálne mám od nich salicyl acid a lokálne je dobrá. Pomáha hlavne s fľakmi a jazvičkami po akné, aj s tými staršími.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Pouzivala som ho minule leto. Vyrazne znizil mastenie pleti. Iny efekt som si nevsimla, no i to znizenie lesku bolo fajn. Ak by sa predaval bezne na Slovensku, tak by som kupila i dalsie balenie. Cestovat do Londyna, alebo objednavat z neznamych e-shopov sa mi kvoli nemu vsak uz nechce :-)
    Mačka z blogu Kaviareň u mačky

    OdpovedaťOdstrániť