pondelok 6. augusta 2018

Zubná pasta bez fluoridov?! Niee, prosím...

Kdesi na blogu som už spomínala, že študujem zubarinu a dnes po prečítaní jednej recenzie na istú zubnú pastu som cítila potrebu troška zabrdnúť do témy zubných pást a ich zloženia, pretože mám pocit, že o tak základnej veci ako je fluoridácia sa šíria často veľmi mylné a nezmyselné informácie, ktoré by vám mohli ušetriť nejeden zubný kaz. 


Pri recenzii u jednej blogerky (nebudem menovať, aj ja možno niekedy napíšem hovadinu o niečom do čoho sa úplne nerozumiem lebo som to videla napísané inde) som sa zarazila, keď napísala ako pozitívum to, že zubná pasta, na ktorú urobila recenziu, neobsahuje fluoridy. Čo je na tejto vete zlé? No presne to, že pozitívum to URČITE NIE JE. 

Okey, jediný prípad, kedy fluoridy nie sú vhodné v zložení zubných pást je vtedy, ak je človek na ne alergický (nie je to však veľmi časté) a preto pasty bez fluoridu existujú. No ak do tejto skupiny nepatríte, prosím vás, fluoridujte! Používajte pasty s fluoridom. Je to minimum, ktoré vašim zubom pomáha a ani neviete ako. Prečo? 

Pretože fluoridy sa dokážu zabudovať do skloviny a urobiť ju ešte pevnejšou než je prirodzene. Vysvetľujem to veeľmi laicky ale na pochopenie to skúsim ešte viac týmto štýlom - akonáhle zjeme niečo kyslé alebo sladké, neumyjeme zuby, dlhšie to tam pôsobí, tak sa naša sklovina začne "rozpadať, rozpúšťať" = začína sa proste tvoriť kaz. V tomto štádiu to ešte ale dokážeme zvrátiť a to práve tým, že v slinách a vôbec v ústnom prostredí sa nachádzajú fluoridy, ktoré tam máme aj práve vďaka používaniu zubnej pasty s fluoridmi. Fluoridy totiž vedia akoby "zaplátať" ten začiatočný kaz a čuduj sa svete, zub sa stáva ešte odolnejším voči sladkému či kyslému než bol predtým. Nestojí to za to? 



Fluoridy v zubných pastách sú vo veľmi nízkych koncentráciách ale aj tie účinne pôsobia proti demineralizácii zubnej skloviny. Nepočúvajte prosím hlúposti typu "fluorid je jed" - to by ste museli vyslovene zjesť (musel by sa dostať do vnútra organizmu) niekoľko desiatok, možno stoviek pást, aby ako jed naozaj pôsobil! A navyše, pastu nikdy nejeme, stále ju vypľúvame, tak kto už len tomuto v dnešnej dobe verí?

Fluoridácia patrí k jedným z najčastejších tém, na ktoré sa bavím s ľuďmi a stále ma udivuje, koľkých z nich to prekvapí a nevedia o tom aká účinná zbraň proti zubnému kazu to je. Ak ste teda doteraz aj vy považovali zubné pasty bez fluoridov ako niečo "lepšie" než tie s fluoridmi, oddnes na to už zabudnite :)

Sledujete zloženie zubných pást? Vedeli ste o fluoridácii?

7 komentárov:

  1. Používám jen zubní pasty s fluoridem , upřímně jsem o téhle problematice až tolik neslyšela , ale mám to tak zažité, super článek :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Velmi užitečný článek. Já se této problematice nijak nevěnuju, ale zubní psaty máme doma s fluoridem, dobré vědět.
    welcometomyworld

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nijak jsem to nezkoumala, ale nikdy jsem neslyšela, že by fluorid byl opravdu škodlivý. Proč by jinak v těch pastách byl, že :D Ale dobré vědět :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ono to ide s dobou,robiť veci prírodne.čítala som o jednej babe,ktorá si vlasy umývala len vodou,tzv no poo metoda.po pár týždňoch si musela priznať,že má vlasy ako bezdomovec.umývala si zuby iba kokosovým olejom.potom bola na prehliadke a napísala,že zubárka sa čudovala kolko má zrazu zubného kameňa a i kazík sa našiel.a podobne.
    fluorid je škodlivý pri prehltnutí,teda sa nedáva do pást pre deti.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Zajímavé zjištění, nikdy jsem nad tím nepřemýšlela. Super článek!

    OdpovedaťOdstrániť