utorok 4. decembra 2018

6 dôvodov, prečo doma páliť sviečky

Zavrite oči a predstavte si pre vás ideálny domáci večer. Zahŕňa dobré jedlo? Netflix maratón? Horúci kúpeľ s bublinkami a pohárom vína? No a jasné, dobrú spoločnosť? :D Dám ruku do ohňa za to, že na dotvorenie tejto atmosféry zapálite minimálne jednu sviečku (ak nie rovno 5).

Priznám sa, ja som veľký sviečkomaniak. Nemám rada, keď sa prichytím, že zrazu doma sviečku nemám, pretože som všetko vypálila. Nezvyknú mi ako dekorácie vydržať dlho a aktuálne mám najradšej čajové, ktoré poukladám do svietnikov a rozložím po celej izbe. A samozrejme, vôňa musí byť! V decembri priam vyhľadávam klasiku ako škorica, vanilka, perníkové pečivo či pomaranč a mandarínka. 



Tak som sa pozastavila pri jednom zahraničnom článku, kde opisovali pozitíva horiacich sviečok. Nemusíme byť vedci, aby sme si uvedomili, že nejaké majú, minimálne to, ako dotvárajú atmosféru je krásny pohľad aj pocit. A čo ešte? 

1. Zvyšujú koncentráciu 
Ak ste niekedy potrebovali výhovorku na to, prečo máte na stole porozkladaných toľko sviečok, teraz sa okrem dekoratívnych dôvodov, môžete vyhovoriť aj na toto. Horiaca sviečka vraj pri práci alebo učení zvyšuje koncentráciu a pomáha byť človeku viac produktívnym. Dokonca opísali niekoľko vôní, ktoré "naboostujú" vašu myseľ a medzi ne patrí - mentol, citrón, pomaranč a škorica. 

2. Pomáhajú si lepšie zapamätať pekné spomienky/okamihy
Žeby dôvod, prečo pálime sviečky pri každej romantickej chvíli? Dávalo by to logiku, že? Kto si vtedy nehovorí, aby sa čas zastavil a tento moment trval večne. Spomienky a emócie môžu byť jednoducho vyvolané i vôňou, ktorú ste cítili v okamihu, kedy ste sa cítili šťastní/é. Taktiež je vraj dokázané, že sviečka horiaca v byte dokáže navodiť pocit šťastia aj pri depresiách. 

3. Zlepšia náladu
Nadväznosť na predchádzajúci bod. Ak dokážu navodiť pekné spomienky, je jasné, že tak pozdvihnú náladu. ELLE Decor opísali jednu japonskú štúdiu z 12 účastníkov, ktorí trpeli depresiami a citrónová vôňa sviečky im vraj znížila dávky antidepresív, podporila ich imunitný systém a upravila hormóny (osobne je toto na mňa "too much" a kým by takých štúdii neexistovalo aspoň 10 tak tomu neuverím :D )

4. Pomáha dodržiavať večernú či rannú rutinu 
Sviečky sa používali stáročia pri rôznych spirituálnych rituáloch. Dnes, keď sú bežnou dekoráciou v domácnosti, pomáhajú stanoviť náladu počas konkrétnej časti dňa, ktorú si zvolíte. Ide o to, aby ste počas dňa mali vyhradený istý čas pre svoju myseľ, kedy vypnete a zrelaxujete celé svoje telo. Stanovíte si tak proste svoj rituál, na ktorý sa budete celý deň tešiť. Či už je to sviečka pri kúpeli, meditácii, cvičení...kedykoľvek. 

5. Napomáha k dobrému spánku 
Používanie elektroniky pred spaním narúša takú "spánkovú hygienu" a má dlhodobé negatívne následky na organizmus, pretože nespíte tých odporúčaných 7 - 9 hodín tak, akoby ste mali. Modré svetlo zo zariadení znižuje hladinu magnézia, vďaka čomu sa aj napriek 7 - 9 hodinovému spánku môžete cítiť nervózni či mierne unavení. 

Preto vypnutie notebooku, či dokonca i LED žiarovky skôr pred spaním a jej náhrada sviečkou, môže upraviť spánkový rytmus a dopriať človeku "výživnejší" spánok. Bonus navyše - ušetríte nejaký ten cent na elektrine :)

6. Znižuje stres
U mňa sa sviečka tiež spája s takými "self-care" rituálmi. Proste chvíle, ktoré máte pre seba, urobíte si masku, peeling, postaráte sa o vlasy, pri dobrej hudbe a sviečke. Zabúdate jednoducho na všetky povinnosti, ktoré vás zajtra čakajú, na všetky ciele, za ktorými v živote idete a žijete len pre tento moment s vami samými. Vtedy necítite absolútne žiadny stres. Preto ak zapálite sviečku, spojíte si ju s nestresovými chvíľami a vie vás upokojiť i inokedy v priebehu dňa. Aspoň málinko určite. 

Vedeli ste to?

3 komentáre:

  1. Tiež som sviečkoman a hlavne teraz v zime! :D S tým čo si spomenula v článku súhlasím. Vždy mi zdvihnú náladu a vždy ma nejako upokoja. ♥´

    Prajem pekný deň. ♥´
    blogofsunflower.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Už vím na co se vymlouvat mamce! Já mám svíček milion a pořád bych chtěla další :D Super článek :)

    OdpovedaťOdstrániť