štvrtok 21. mája 2020

Recenzia: Benton Aloe BHA Skin Toner

Keď človek nemení názory, môže to znamenať, že sa odmieta posúvať, meniť sa. U tohto tonera som aj ja musela názor zmeniť, pretože som po jeho mesačnom používaní tvrdila, že mi robí rovnakú službu ako Glycolic Acid 7% Toner od The Ordinary a za dvojnásobne vyššiu cenu mi to nestojí. Ako sa však vraví, až keď o niečo prídete, zistíte, ako veľmi vám to chýba ;)

Asi som moju pleť príliš rozmaznala ale Benton BHA Aloe Toner zďaleka nerobí rovnakú službu ako AHA glykolka od The Ordinary! BHA pre moju pleť robí lepšiu! (Opakujem MOJU - vy môžete byť iný prípad ;)) Ako som na to prišla? 

Dopoužívala som prvú fľaštičku Bentonu a presedlala znova na Glycolic Acid Toner od The Ordinary. Po týždni pozerám, že moja pleť je nejaká divná, horšia. Textúra zrazu bola, akoby "skrčená", nahodili sa nové vyrážky a zvýraznili priehlbinky po akné. Vravím si, že možno purging, tak som používala ďalej, no a potom sa už nedalo. Pleť som mala viac vysušenú, drsnú, hrbolčekovú a nechápala som ako je to možné, keď mi predtým Glycolic Acid Toner vyhovoval. Stále bude tvrdiť, že je to super produkt a pri začiatkoch s chemickým peelingom mi veľmi pomohol ale teraz? Ja neviem... asi som sa naozaj rozmaznala. Vzdala som to a opäť objednala Benton BHA Toner. Po týždni som bola zase "OK".

Recenzia: Benton BHA Aloe Skin Toner
Veľkosť: 200 ml
Cena: 15 - 20 €
Pôvod: Made in Korea (to asi hovorí samo za seba :) )

Oficiálne info a vlastnosti
Produkt bol testovaný pod dermatologickou kontrolou a je určený na každodenné použitie. Vyhovuje pre všetky typy pleti. Obsahuje prírodné konzervanty a je zároveň registrovaný ako OTC (over-the-counter) liek v FDA (znamená to, že toner je schválený ako voľnopredajný LIEK v liečbe akné americkou spoločnosťou, ktorá schvaľuje bezpečnosť liekov, potravín a pod.).

Hydratačný toner, ktorý odstraňuje odumreté bunky pleti a nečistoty, pričom pomáha v boji proti čiernym bodkám a čistí póry. Predchádza tak ich upchávaniu (najmä vďaka 0,5% kyseline salicylovej = BHA)

pH = 6 (mierne kyslé)

Nie som expert v K-beauty (kórejská skincare), no oni pokladajú toner za jeden z esenciálnych krokov v ich 10-krokovej rutine. U nás je tonizácia stále viac-menej prehľadaná a tvárime sa, že "však až toľko práce neurobí, môžem ju vynechať". Ja si bez tonera ale neviem predstaviť režim takisto. Možno už len kvôli tomu, že pred tonerom používam olejový odličovač a nemám rada ten zamastený pocit na pleti. Preto ho "zotriem" tonerom. Ten pripraví pleť na ďalšie kroky a vyrovná tiež pH. Benton zároveň dodá hydratáciu. Keďže ide o kórejský toner je navrhnutý tak, aby zvlhčoval, nie sťahoval pleť (ako prevažná väčšina tonerov v našich končinách).
Zloženie
Aloe Barbadensis Leaf Water (58%), Glycerin, Sodium Hyaluronate, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Snail Secretion Filtrate, Salicylic Acid (0.5%), Beta-Glucan, Althaea Rosea Flower Extract, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Polyglutamic Acid, Portulaca Oleracea Extract, Psidium Guajava Fruit Extract, Aspalathus Linearis Extract, Zanthoxylum Piperitum Fruit Extract, Pulsatilla Koreana Extract, Usnea Barbata (Lichen) Extract, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Cross Polymer.

Takto vyzerá takmer "hviezdny" INCI. Prečo takmer? Pretože je to kombinácia TAKMER IBA aktívnych látok. Okrem zložiek na posledných miestach, je Benton toner poskladaný z prírodných látok, čo je super najmä pre ľudí, ktorí hľadajú kozmetiku bez zbytočného množstva chemických prídavkov a konzervantov. O tom je filozofia všetkých ich produktov, nielen tohto (viac sa dozviete v článku O značke: Benton). 

Prihadzujem aj link na analýzu Skincarisma a COSDna. Aj tam veľmi pekne vidieť kvalitu jednotlivých zložiek a tak i celého produktu. Žiadna zložka nie je riziková, čo sa týka zhoršenia akné. Práve naopak. Na problematickú pleť je Benton toner 100% bezpečný. 

Aloe Barbadensis - je veľmi fajn vidieť produkt, ktorý nemá na prvom mieste vodu ale niečo iné. Tento je totálne presýtený Aloe Vera (obsahuje konkrétne Aloe Leaf Water, Aloe Leaf Extract a Aloe Leaf Juice). Aloe je prastará ale zato kráľovská ingrediencia v skincare. Je antioxidantom ale obnáša i vitamíny A,C,E či nasýtené kyseliny. Je protizápalová a antibakteriálna, pričom sama obsahuje dokonca kyselinu salicylovú (BHA). Fantastická pri liečbe akné, začervenania, suchosti. Aloe je doslova zázrak a má mnoho iných plusov, ktoré si môžete prečítať aj v niekoľkých štúdiách na ncbi.

Butylene Glycol, glycerín, kyselina hyalurónovátrojica, ktorá je dôvodom, prečo tento ázijský toner okrem exfoliácie tak skvele hydratuje.

Kyselina salicylová - kvôli nej označenie BHA v názve. Aj keď toner obsahuje len 0,5 % koncentráciu, ide o hlavné aktívum v produkte. 0,5% koncentrácia sa považuje za veeľmi jemnú a preto je toner populárny pre aj pre ľudí s citlivou a zároveň problematickou pleťou :) Salicylka je zároveň antimikrobiálna, proti začervenaniu a takisto má chemický exfoliant. Je dokázané, že upravuje prirozdenú bariéru pleti, podporuje produkciu kolagénu v nej a redukuje produkciu mazu :)

Beta - Glucan - je to látka zložená z cukrov získaných z húb, lišajníkov ale aj iných rastlín. V medicíne sa používa na zlepšenie oslabenej imunity napríklad pri chemoterapii ale aj emocionálnom vypätí, ktoré sa odráža na fyzickej stránke organizmu. Povrchovo sa aplikuje tiež a to najmä pri ekzéme, zraneniach, popáleninách či dokonca na zjemnenie vrások. Pôsobí proti začervenaniu a podporuje produkciu kolagénu. Proste ďalšia látka zlepšujúca hojenie ;)

Slimačí "sliz"- slimačí hlien môže pôsobiť nechutne a slizko ale obsahuje naozaj zaujímavé a pre pleť prospešné zložky v podobe antixidantov, proteínov, elastínu a glykolových kyselín! Pomáha pri hojení rán (počítajú sa aj jazvičky po akné) alebo popálenínách od slnka. Úlohu plní aj pri jednotení tónu pleti. Okrem toho, tiež parádne hydratuje a mojej pleti dodáva slimačí mucín okamžitú hebkosť a jemnosť! Bez srandy, je to sila!

Fun fact: Slimačí hlien sa vraj stal skincare zložkou vtedy, keď farmári na slimačích farmách zistili, že sa im vďaka hlienu hoja rýchlejšie rany. Preto prišiel nápad použiť ho aj pri hojení akné jazvičiek a voilá! Funguje!
Efekt
Niečo o salicylke som spomínala už aj v recenzii na COSRX Black Head Power Liquid (ten mal koncentráciu 2%) a ja COSRX kombinujem v nočnej rutine s týmto tonerom. Nakoľko mám zmiešanú a problémovú pleť (+ dehydratovanú), tak potrebujem produkty hydratačné, nevysušujúce a zároveň akné "priateľské", teda neuzavierajúce póry. Čo je často tvrdý oriešok nájsť, keďže veci na akné sú väčšinou aj vysušujúce. Tento toner je v tomto ohľade perfektný. 

Používam ho každý večer po odlíčení a pred COSRX Blackhead Power Liquid s niacínamidom. Veľmi pekne osvieži pleť, ihneď hydratuje a veľmi rýchlo vsiakne. Môžem povedať, že definitívne vidím zlepšenie jazvičiek po akné pri jeho používaní, aj keď uznávam, že to nie je IBA jeho zásluha, keďže sa o celkový efekt stará kombinácia viacerých mojich produktov. Jednoznačne k tomu ale Benton dopomáha (a to som zistila vďaka tej story v úvode tohto článku ;) ). Textúra mojej pleti je ucelenejšia, viac rovná a menej drsná :)

Mne kyselina salicylová robí naozaj peknú službu a definitívne krajšie výsledky pozorujem pri chemickej exfoliácii pomocou BHA, než AHA. K zlepšeniu čiernych bodiek sa vyjadriť celkom neviem, keďže napriek zmiešanej a problematickej pleti ich tak úplne nemám (max. na nose ale to je normálne), no ak si kupujete produkt práve pre ne, musíte počítať s tým, že efekt sa dostaví za oveľa dlhší čas než pri užívaní silnejšej koncentrácie salicylky než je 0,5%. 

Upozornenie 1: Ja inak zatiaľ nepoužívam retinol, no kombinácia salicylky s retinolom niekedy môže spôsobiť iritáciu tak pozor na to. Týka sa to najmä vyšších koncentrácii salicylky ale predsa!

Upozornenie 2: Aj pri BHA nezabúdajte na každodenné nosenie SPF. Pleť môže byť citlivejšia než obyčajne ;)
Aplikácia a konzistencia 
Ja toner aplikujem pomocou odličovacieho tampónika. Na jednu stranu tváre asi 3 pumpičky, na druhú tiež. Priznávam, že je to plytvanie, pretože som čítala recenzie, kedy 3 aj menej pumpičiek stačilo ľuďom na celú tvár a to len preto, že aplikovali rukami a do tváre vklepali. Tak by sa to aj aplikovať malo, pretože je to vyslovene na obale! 

Prečo to tak nerobím? Lebo sa toho bojím :D A to kvôli skúsenosti s COSRX Blackhead Power Liquid, ktorým takisto plytvám, pretože zakaždým po aplikácii rukami sa niečo mojej pleti nepáčilo (samozrejme, že ruky boli čisté, ak by chcel niekto argumentovať týmto). Proste plytvám tampónikmi aj produktom, hoci sa mi to samej škriepi, no pre zaručené výsledky som ochotná to obetovať. 

Ďalšie upozornenie! Nechajte po aplikácii trochu produkt na pleti pôsobiť a nevrstvite hneď ďalší , ak má tiež aktívne látky, iné ako BHA. Ja to nechávam 5-10 min. (malo by sa zrejme aj viac, no priznajme si, kto má na toto čas?) a až potom pokračujem ďalej. Je to kvôli tomu, aby sa účinky jednotlivých látok nezmenšovali, neovplyvňovali. 

Čo sa týka konzistencie - vďaka slimačiemu slizu ide o mierne ťahavejšiu, priehľadnú tekutinu, no stále dosť riedku a nelepivú na to, aby ľahko vsiakla do pleti a nedržala sa zbytočne na povrchu. Na pokožke potom máte ten "smooth" a "plumpy" efekt (prepáčte za angličtinu, no tieto slová to vystihujú najviac a neviem to úplne preložiť). 
Balenie a vôňa
Jedna fľaštička (200 ml) mi vydržala pri KAŽDODENNOM používaní VEČER 3 mesiace. Ide o pevný plastový obal, priehľadný s pumpičkou. Vidno tak hladinu zvyšku tonera. Pumpička  pri prvom stisnutí vystrelí viac, tak treba dobre mieriť :D Vôňu nemá podľa mňa žiadnu, takto mi to aj vyhovuje. 

Hodnotenie: 5/5

Záver: Určite dobré BHA na začiatok, keďže je jemné. Hlavne aj pre citlivú a zároveň problematickú pleť. Ak máte zmiešanú či mastnú, nič týmto nepokazíte, najmä keď potrebujete dodať hydratáciu a zároveň držať pod kontrolou akné. Takisto je super ako doplnenie chemickej exfoliácie ;) Tento toner by som naozaj odporučila pre všetky typy pleti a pre všetky problémy, ktoré vám napadnú v súvislosti so skincare :) Už len z toho hľadiska by som mu dala pomenovanie Holy Grail ;) 

Doba môjho používania až po napísanie recenzie: 4 mesiace

Sledujte ma aj na Instagrame: @recenziekozmetiky

2 komentáre:

  1. Ahoj. Tento toner mam prave na ceste, ale kedze som predtym toner nepouzivala, tak sa zamyslam nad spravnou aplikaciou. Cistenie->toner->kys. hyaluron., ako vsak pises, je lepsie chvilu po aplikacii pockat. Hyaluron davam spolu s termalnou vodou, takze by to malo byt toner, pockat, nastriekat mineralnu a tak dat hyaluron? :) Dakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj :) hyaluron môžeš kľudne aj na toner ale aj na termálnu vodu, ak ju používaš a nerobí ti teda zle :)

    Ono celkovo podľa mňa nezáleží na poradí "konkrétnych" vecí, tak sedliacky vysvetlené - záleží najmä na tom, dávať veci v poradí od tých najredších po tie hustejšie.

    Ale jednoznačne dávaj hyaluronku na navhlčenú pleť (či bude navlhčená tonerom alebo termálnou vodou už je na tebe :) ). Čiže môžeš aj tak ako si napísala - čistenie - toner (počkaj chvíľku), nastriekaj termalnu a potom hyaluron alebo iný spôsob: čistenie - toner a môžeš aj hneď hyaluron, aby pleť bola trošku vlhká (termálnu by som už potom asi vynechala, ja ju celkovo neschvaľujem).

    OdpovedaťOdstrániť