nedeľa 7. júna 2020

Ako určiť typ pleti? Základné typy pleti

Pri výbere správnej kozmetiky je jedna z najdôležitejších vecí mať jasno v tom, aký typ pleti máte. Na blogu veľmi často omieľam, že mám zmiešaný typ pleti (ak by som mala byť presnejšia, takmer k mastný, s problémovým akné a dehydratáciou zároveň).  Napadlo mi však, že niekto, kto sa k článkom dostane, nemusí zase o starostlivosti o pleť vedieť ani takýto základ, na akom stojí celé vyskladanie si vlastnej rutiny. Preto bude fajn, napísať si pár slov :)

Aj keď to môžete nájsť kade-tade od Google po Instagram, rozhodla som sa hodiť jeden článoček aj na môj blog (veeľmi pekne to má rozpísané Eucerin, aj z toho budem aj veľa čerpať), aby som si to potom mohla prelinkovávať v recenziách či iných príspevkoch :)

Rozlišujte TYP a STAV pleti!
Prvý veľký zádrheľ pri určovaní pleti. Veľa ľudí si tieto termíny totiž zamieňa. TYP pleti je geneticky daný, môže sa meniť jedine vplyvom faktorov zvonku či zvnútra. STAV pleti je zase niečo dočasné. Tiež ho ovplyvňujú faktory zvonku aj zvnútra (hormóny, strava, stres, lieky, počasie) ale rozdiel je v tom, že sa dá cielene zmeniť a pleť v istom stave nemusí byť naveky. 

Základné TYPY PLETI
Rozoznávame 4 základné typy: mastná, zmiešaná, suchá a normálna. Niektoré zdroje k základným TYPOM radia i pleť citlivú, no ja tento názor rozhodne nezastávam a vysvetlenie sa dozviete až ďalej, v odseku o samotnej citlivej pleti :)

Zdroj: skinkraft.com
1. mastný typ pleti (oily)
Zdroj: Freepik
  • vylučuje veľa kožného mazu, ktorý zostáva na povrchu pleti
  • vzhľad je potom lesklý (najmä čelo a nos)
  • póry sú viditeľne rozšírené
  • najväčšia predispozícia k akné a nedokonalostiam
  • hrubší typ pleti
  • počas dňa make-up rýchlejšie schádza z pleti
TIP pre vás: Vyhnite sa všetkým produktom, ktoré majú veľmi upchávajúce zložky, ako je napríklad kokosový olej, bambucké maslo, množstvo rôznych olejov. Tiež si všímajte konzistenciu krémov - tie hutné a ťažké vám s veľkou pravdepodobnosťou neurobia dobrú službu, skôr naopak. Napriek tomu, aj mastnú pleť treba hydratovať a na to je vhodné zvoliť skôr ľahšie krémy vo forme fluidov alebo i krémov. 

2. suchý typ pleti (dry)
Zdroj: Freepik
  • nižšia produkcia kožného mazu
  • póry sú malé až neviditeľné
  • keďže má málo "mazu" než je normálne, nevie sa dostatočne ochrániť od vonkajších vplyvov a preto je najviac náchylná na prejavy citlivosti - podráždenie, začervenanie...
  • človek môže cítiť pnutie
  • drsný povrch
  • pozor na zamieňanie s dehydratovanou (ak ste suchú pleť nemali odjakživa, pravdepodobne je vás prípad dehydratácia)
  • viditeľnejšie vrásky
TIP pre vás: Potrebujete veľa hydratácie a pre vás sú hutné krémy ako stvorené! Nemusí to byť pravidlom a službu vám vedia urobiť aj niektoré ľahšie, no oproti mastnej pleti sa nemusíte báť ani olejov či naozaj ťažších hydratantov. Ako stvorená pre vás je kyselina hyalurónová, no pamätajte, že nanášať ju musíte na navlhčenú pleť, inak sa vaše šupinky môžu ešte zhoršiť. 

3. zmiešaný typ pleti (combination)
  • kombinácia dvoch, niekedy až troch typov pleti rozdelených na rôzne miesta na tvári
  • najtypickejšie - mastná T zóna (čelo, nos, okolie nosa pod očami, brada) a suché/normálne líca
TIP: Aj ja patrím k tejto skupine. Riadim sa najmä tipmi pre mastnú pleť ale všímam si, že moje suchšie miesta (líca) tým občas trpia. Môj tip je preto pridať hydratačný krém iba tam, kde naozaj pociťujete sťahovanie pokožky a cítite tú suchosť. Tam, kde je pleť dostatočne mastná nerobím nič. S krémami po celej tvári to všeobecne nepreháňam a na noc napríklad nepoužívam vôbec. No ak mám pocit, že si líca zaslúžia hydratovať viac, doprajem im. Hutným krémom sa ale pre istotu vyhýbam. 

Výber kozmetiky pre tento typ pleti je asi najviac komplikovaný, pretože musíte veľa skúšať, pozorovať a používať najmä produkty, ktoré vyhovujú pleti suchej aj mastnej zároveň. 

4. normálny typ pleti (normal)
Zdroj: cosmeticsbelarabi
  • vyvážená produkcia mazu, žiadny extrém - ani málo, ani veľa
  • pleť pekne žiari, je hladká
  • zamatový vzhľad
  • bez nedokonalostí a akné
TIP pre vás: Asi všetky ženy vám závidia, pretože môžete používať takmer čokoľvek čo sa vám páči a nikdy sa nevykloníte od normálu. Jasné, sem tam sa môže objaviť malá vyrážka, no ako rýchlo príde, tak rýchlo aj odíde. Nezabúdajte hlavne na dobré SPF a poriadne odlíčenie :)

Ako zistíte svoj typ pleti?
Tvár si opláchnite vodou a po 30-45 minútach pozorovať jej vzhľad. Najlepšie sa tip rozlišuje na póroch, no nie každý je natoľko skúsený, aby si bol typom istý, že? Najhoršie je rozlíšiť typ mastný a zmiešaný. Ak je pleť lesklá všade - na čele, nose ale aj lícach (nielen v časti pod očami ale všade), ste typ mastný. Ak je mastná iba T-zóna (tzn. čelo, nos), ste typ zmiešaný. Ak sa nelesknete vôbec, vaša pleť pôsobí drsná, miestami červená ste najskôr typ suchý. A v prípade, že sa pozriete a vidíte iba žiarivú, šťavnatú pleť bez nedokonalostí, so zjednoteným tónom pleti, ani nie suchú, ani nie mastnú, ste šťastný normál ;) 

Najistejšie je však požiadať o analýzu buď skúsenú kozmetičku či dermatológa/dermatologičku, ktorá/ý vám urobí typizáciu profesionálne, s výsledkom zobrazeným na počítači. V niektorých predajniach kozmetiky majú spôsob tiež. Na pleť vám priložia špeciálny papierik a podľa toho, čo na ňom je, vidia typ pleti (tiež to ale nie je úplne spoľahlivé). 

Zrejme sú ešte nejaké spôsoby, no o týchto viem ja :)

STAVY PLETI

Citlivá pleť (sensitive)
Ako som už spomínala, niekedy sa citlivá pleť považuje za TYP, no s tým nesúhlasím. Súdim na základe toho, že citlivá pleť môže byť každého TYPU - suchá, mastná, normálna ale i zmiešaná. Jej jednoznačným znakom je, že bojuje s častým začervenaním a podráždením, spôsobeným prevažne vonkajšími faktormi (napríklad i nevhodnou kozmetikou). Začervenanie je jedným z najčastejších znakov, no okrem toho sa potýka i s pálením v mieste dráždenia, svrbením či štípaním.

Z kozmetických zložiek citlivá pleť najviac reaguje na alcohol a parfum, no individuálne môže byť citlivá i na iné konkrétne zložky. Je potrebné to pozorovať, skúmať a porovnávať, aké zložky sa nachádzali v kozmetike, ktorá vám urobila zle a aké sa zhodujú. Medzi nimi potom odhalíte tú/tie, ktorým sa treba vyhýbať.


Problémová (alebo i "acne-prone")
Najväčšie predpoklady k akné, jazvičkám a škvrnám po akné má pleť mastná a zmiešaná. Tým, že je tu naprodukcia kožného mazu, ktorý veľmi rád upcháva póry, dochádza k vzniku čiernych bodiek alebo bielych hlavičiek. Upchanie pórov však spôsobujú aj odumreté kožné bunky z povrchu pleti (preto sa je chemický peeling, najmä BHA must-have!!).

To by ale bola jedna strana mince. Akné totiž spôsobujú aj hormóny či stres a dostať pod kontrolu túto záležitosť je ťažšie. Hormóny bývajú nevyvážené napríklad pri ženských problémoch ako je PCOS (veľmi častý dôvod hormonálneho akné u žien). Okrem správnej kozmetiky tu môžu pomôcť aj doplnky stravy a vitamíny.
Zdroj: weheartit.com

Dehydratovaná (dehydrated)
Je veľký problém odlíšiť či máte pleť suchú alebo dehydratovanú, vyzerajú napohľad rovnako, no spôsobené sú rozdielnym mechanizmom a preto aj voľba kozmetiky, musí mieriť ku koreňu veci. Ak sa totiž chcete zbaviť dehydratácie, nemusia u vás fungovať produkty na pleť suchú, neporiešia váš problém.

Dehydratácia je spôsobená chýbaním vody v pleti, suchá pleť narozdiel od toho znamená, že pleti chýba dostatočná produkcia kožného mazu. S chýbaním vody, a teda dehydratáciou, môže zápasiť aj pleť mastná, no takisto i pleť suchá. Ľahšie sa rieši pleť suchá + dehydratovaná, než mastná + dehydratovaná.

Ďalší rozdiel je v trvaní problému. Ak ste majiteľom/majiteľkou suchej pleti, je to prevažne dané génmi (len výnimočne stravou) a trvá to dlhú dobu. Len tak suchosť proste nezmizne. Avšak pleť dehydratovaná sa mohla zjaviť zrazu, nikdy ste nemuseli mať takýto problém a odrazu je tu. Ak rýchlo zareagujete a zabojujete správnou starostlivosťou, môžete sa dehydratácie zbaviť - krátkodobý stav.

K dehydratácii dochádza často pri porušení prirodzenej ochrannej bariéry na pleti. Voda sa potom ľahko odparuje, lebo nemá ochranu, ktorá by tomu bránila. Môže sa to stať pri častom používaní mechanických peelingov (menej pri chemickom peelingu), pri prehnanom používaní čistiacich gélov alebo nedajbože mydiel, nadmernom opaľovaní (o to viac s nízkym alebo žiadnym SPF) ale aj dlhodobým pobytom v suchom prostredí.

Všeobecne, dehydratovaná pleť pôsobí napäto a bez pružnosti. Môže svrbieť a byť drsná. Ak o sebe viete, že máte typ mastnej pleti, no paradoxne sa vám vidí stiahnutá, na 100% ide o dehydratáciu. Avšak samotná suchá pleť je k dehydratácii náchylnejšia o čosi viac, pretože ju nechráni produkcia kožného mazu.

Na riešenie dehydratácie hľadajte zložky ako je glycerín, kyselina hyalurónová alebo urea. 


Ak používate nesprávne zameranú kozmetiku, môžete si pleť zhoršiť!


Aký typ pleti máte vy? :)

Sledujte ma aj na Instagrame: @recenziekozmetiky


Zdroje:

4 komentáre:

  1. Typ pleti mám aknózny a mastný, občas mám obdobie keď moja plet vypadá hrozne a hlavne to spôsobujú hormóny.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja to mám podobne, akurát, že som typ zmiešaný a poriešiť naraz aj suchšie miesta aj mastné je španielska dedina :D

      Odstrániť
  2. Krásne napísané, dlho som nevidela tak pekne spracovaný článok o typoch pleti :) Ja mám mastný a .. náladový, povedala by som :D Raz je moja pleť suchá a raz aknózna :D

    xoxo | Monica from https://lipstickverse.com/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem! Potešilo veľmi :)
      Náladový :D to mi trochu pripomína aj ten môj, ďalší prívlastok naviac :D

      Odstrániť