štvrtok 30. mája 2019

Ako sa za 3 mesiace zbaviť "dospeláckeho" akné (2. mesiac)

Na sérii týchto článkov si dávam veľmi záležať a dlho som čakala, kým sa do nich pustím.

Začiatok tohto nepríjemného príbehu ste si mohli prečítať TU, aj s tým ako akné vyzeralo, kedy sa zjavilo a v čom spočívali moje prvé kroky. Samozrejme, nedopadli úspešne. Netrvalo to ale až tak dlho a druhý mesiac bol prelomový...
2. riešenie = ANTIBIOTIKÁ a HYDRATÁCIA = bingo!
V hlavnej úlohe: lokálne antibiotikum Duac Gel, tonikum Manuka Tree (Ziaja) a Caudalie Vinosource Moisturizing Sorbet
Moja večerná rutina: opláchnutie tváre - odlíčenie - tonikum - Duac - krém
Ráno: tonikum - krém
1. recenzia: DUAC GEL
Ako som spomínala v minulom článku, vedela som už, že ak sú baktérie spôsobujúce akné na mojej pleti premnožené, nepomôže nič okrem antibiotík. Bola som odhodlaná ísť ku kožnej, aby mi ich predpísala, ak mi ich v lekárni nedajú aj bez predpisu, no mala som šťastie a predali mi ho. Na druhej strane je lepšie ku dermatológovi naozaj zájsť. Dokáže vám odobrať z pleti ster na kultiváciu a zistiť presný druh baktérie, spôsobujúcej vaše akné (ak je teda akné bakteriálneho a nie hromonálneho pôvodu). Na základe toho, potom lekár dokáže zvoliť antibiotikum, ktoré je cielené presne na tento druh baktérie (aj keď väčšinou je asi spektrum antibiotík na akné rovnaké alebo podobné).

Duac Gel som si pamätala ešte z mojich pubertálnych čias. Pred ním som v tom období používala vodičku Zineryt (obsahuje iné antibiotikum, ktoré sa volá erytromycín + octan zinočnatý - nehorázne vysušovalo a malo odporne prenikavý zápach, preto som to teraz nechcela) a až neskôr som mala aj Duac. Gélová forma antibiotika až tak extrémne nevysušovala a to som chcela. 

Stál ma okolo 11-12€ (na predpis by ste ho mali za 8 - 9 €) za 15g tubu. Obsahuje antibiotikum s názvom klindamycín plus k tomu látku benzoylperoxid (písala som o nej TU). Klindamycín bráni rozmnožovaniu baktérií, ktoré akné spôsobujú a benzoylperoxid ich tiež zabíja. 
Upozornenia!
Všetko nájdete v príbalovom letáku, ktorý je zverejnený aj na internete! Udávajú, že farbí oblečenie alebo aj vankúš, na ktorom spíte, no ja som podobný problém nikdy nemala. Aplikuje sa každý deň 1x večer iba na miesta s akné. Aj v príbalovom letáku píše, že výsledky sa začnú prejavovať behom 2 - 5 týždňov stáleho používania a celková doba používania nemá presiahnuť 12 týždňov

Moje pozorovanie
Ja som Duac aplikovala dokopy 6 - 7 týždňov, pričom výsledky som začala pozorovať naozaj už po 2 týždňoch. Bolo to stále lepšie ale nové vyrážky sa mi ešte zvykli robiť, no už pomenej. Duac vysušuje, no nebolo to tak drastické ako prvý mesiac pri aplikácii aloe vera. Zanechá na pleti trochu lepkavý film a cítite na miestach aplikácie stiahnutie. Na "otvorených" vyrážkach som cítila i štípanie a na iných miestach svrbenie, chce to trochu času zvyknúť si na to a neškrabať, nešahať rukou. Takto proste účinkuje :)

(kúpila som aj Ziaja tonikum z rady Acai&Berry ale to spomeniem až v 3. mesiaci)

2. recenzia: Tonikum Ziaja Manuka Tree 
Keďže na odlíčenie celej tváre používam (klik) dvojfázový odličovač s navädzou od Yves Rocher (viem, že je na oči ale absolútne perfektne odličuje a vôbec nedráždi, tak ho čapem na celú tvár), ostáva moja tvár mastnejšia a potrebujem to nejako zredukovať. Preto (ale aj pre iné efekty) som si kúpila tonikum, ktoré  je určené na problematickú pleť. 

Čo sľubuje?
Musím veľmi oceniť popis na obale, povedal mi dokonca viac než informácie na Googli! Toto tonikum má zúžiť póry a dopomáha k vyčisteniu normálnej, mastnej a zmiešanej pleti. Ja mám zmiešanú, povedala by som, že s takým prechodom do suchej ale budiš. Ponúka tonizáciu,  doplnkové odstránenie make-upu (amen! presne toto by malo písať na každom tonikum - tonikum nečistí, ale dočisťuje!) a podporuje úľavu od lézii akné (ďalšie amen! - akné toto nevylieči, ale podporí zlepšenie!). V neposlednom rade vlastne tonikum pripraví pleť na ďalšie ošetrenie. 

Účinok a hlavné zloženie

  • hlboké čistenie pleti - výťažok z listov manuka s antibakteriálnym účinkom 
  • adstringentný a ukľudňujúci účinok  - glukonát zinku (adstringent pomáha uzatvárať zväčšené póry)
  • exfoliácia - kyselina mandľová (je to vlastne AHA kyselina, toner sám o sebe nie je chemickým efoliantom ale v tejto jemnej koncentrácii môže dobre pripraviť pleť na iné, silnejšie exfolianty, čo je skvelé )
  • hydratácia - kyselina laktobionová 
  • odmastenie pleti - organické kyseliny
  • upokojenie - provitamín B5
Nanášanie
No...na obale je napísané "naneste s vatovým tampónom na očistenú tvár". Bola som frajerka a povedala som si, že prečo zbytočne ničiť vatový tampónik keď si ho môžem rozprašovačom nastriekať na tvár a počkám, kým sa vstrebe. Sama som neverila, že iba toto rozhodnutie môže spôsobiť taký rozdiel v účinku. Vstrebal sa síce rýchlo ale nejakým spôsobom som cítila, že mám kvôli tomu nové vyrážky. A naozaj! Akonáhle som to vážne skúsila s vatovými tampónikmi, všetko bolo v pohode. Je to divné že? Ale prisahám, že som ten rozdiel videla!

Moje pocity z používania
Vôňa perfektná, super osvieži, aj keď je určený i na mastnú pleť lebo mastnotu redukuje, sedel dokonale aj mne a nevysušoval. Dobre očistil zvyškový make-up, hydratoval a upokojil. Som natešená najmä z toho, že neobsahuje alkohol (to by som bola sušienka už totálne). Nemôžem ho síce nazvať nejakým nadpozemským zázrakom, no ja som bola veeľmi spokojná už len kvôli tomu, že stav nezhoršil ale naopak, pomáhal pri ustálení. Pochybujem však, že by bez ďalších produktov v mojej rutine mal nejaký výrazný efekt. Ako vraví obal - akné tonikum nelieči ALE PODPORUJE úľavu od lézií :) V mojich očiach je ale toto tonikum BOMBA, ktorá do mojej rutiny dokonale sadla!


3. recenzia: Caudalie Vinosource Moisturizing Sorbet 
- hydratačný krém pre citlivú pleť
Posledným podstatným krokom, ktorý pokryl "hydratáciu" bol tento francúzsky krásavec, ktorého najhlavnejším obsahom sú hroznové "zložky". Nezvolila som si ho len-tak. Vyložila som doma všetky krémy, ktoré som mala a skúmala som, ktorý z nich je (klik) nekomedogénny (ak by nebol žiadny mala som zálusk na La Roche Posay Effaclar, ktorý som neskôr aj kúpila). Našťastie som našla tento a moju požiadavku spĺňal! Nie je to plné balenie, len maličké, ktoré mi ale postačilo asi na 2 týždne, pretože som ho aplikovala IBA na časti s akné. To znamená, že najprv išiel Duac, počkala som kým on vsiakne a zaschne a potom, ako ďalšia vrstva, tento krémik. Ostatnú časť tváre, kde neboli žiadne problémy (čelo, brada, nad perou, lícne kosti, krk a pod.) som natierala so Ziaja kozie mlieko nočný (hutnejší) alebo Avon nutraeffects

O kréme (zdroj: sephora.com)
Okrem citlivej, pomáha aj pleti normálnej, mastnej, zmiešanej a suchej - teda všetkým. Má ultra ľahkú štruktúru, ide vlastne o hydratačný gél-krém. Rieši suchosť ale aj jemné vrásky. Keď krém aplikujete, cítite ako sa mení z krémovej konzistencie na viac vodovú či gélovitú hneď po kontakte s kožou. Tento efekt zabezpečuje lipofilná technológia, ktorá umožňuje, aby bola voda uväznená v kréme iba dovtedy, kým sa nedotkne pokožky. Vtedy sa voda uvoľní a prináša ľahučkú hydratáciu. Výrobca odporúča skladovať v chladničke a potom aplikovať (najmä v lete!). 
Označenia: vegánske, netoxické, neskúšané na zvieratách, nekomedogénne, hypoalergénne, bezpečné na citlivú pleť a aj pre tehotné ženy 
Zloženie a účinky

  • hydratácia - hroznový extrakt
  • upokojenie iritácií a začervenania - harmanček 
  • antioxidanty - polyfenoly z hroznových semienok (práve tie bojujú proti voľným radikálom zo znečisteného prostredia, stresu a slnečného žiarenia, ktoré pôsobia na pleť)
  • spevnenie pokožky, zmena na menej citlivú a odolnejšiu - špeciálna zložka Vinolevure
Neobsahuje fillery, gluten, GMOs ani syntetické chemikálie (v skutočnosti to píšu vždy keď produkt obsahuje menej ako 1% syntetických chemikálií). Takisto neobsahuje žiadne sulfáty, SLS, SLES, parabény, formaldehydy ani formaldehyd produkujúce zložky, ftaláty, minerálne oleje, retinyl palmitát, uhľový decht, oxybenzón, hydrochinón, triclosan, triclocarban. Mohli si však odpustiť aj ten Parfum...no čo už.

+ prečítala som si aj pár zahraničných recenzií naň a zaujalo ma tiež to, že neobsahuje Dimethicone, vďaka čomu nezanecháva na pleti taký nepríjemný film, pod ktorým môžu zostať baktérie, nadbytočný maz a nečistoty

Môj názor
Krém bol naozaj perfektný a chvíľu som rozmýšľala, že si kúpim tento v plnom balení a budem používať ďalej namiesto La Roche Posay Effaclar. Potom ma viac zlákalo niečo, čo som ešte nemala (a teda La Roche) ale tento Caudalie krém je naozaj "kráľovský luxus" v mojich očiach. Zloženie je perfect, efekt takisto, je to francúzska kozmetika, čo ma akýmsi spôsobom tiež priťahuje. Vôňa veľmi príjemná a jemná, konzistencia skvelá, moja pleť na neho reagovala dobre, nové vyrážky sa netvorili, pleť nesvrbela, nepálila, všetko fajn. Jediné, čo som možno očakávala viac, bola lepšia hydratácia. Na druhej strane beriem, že som na tvár dávala produkty, ktoré vysušovali a zachrániť vysušenú pleť jediným hydratačným krémom...to by som si príliš fandila. Dá sa kúpiť napríklad na lookfantastic.com za 23 libier/40 ml. A svoj účel splnil supersky!

Záver
Po mesiaci som videla, že moja večerná rutina s týmito produktami naozaj fungovala a stav sa zlepšoval. Bála som sa, čo bude keď prestanem používať Duac Gel, o čom si prečítate v poslednom článku. Myslím, že spravil najväčšiu časť "práce", no princíp celej rutiny dodržiavam doteraz a už nikdy nevynechám postupnosť "čistenie - tonikum - (teraz už aj sérum) - hydratáciu", pretože toto je alfa a omega zdravej pleti, treba už len nájsť konkrétne produkty, ktoré budú vyhovovať aj vám na váš typ pleti.

Čo som sa naučila? 

  • že hydratácia je a bude VŽDY základ 
  • tam kde sú premnožené škodlivé baktérie - tam treba antibiotiká 

FOTO
Toto je moja pleť po 2. mesiaci (26. január). Myslím, že rozdiel je oproti minulému článku viac než zjavný a to, čo vidíte, sú už len škvrny. Na porovnanie FOTO na konci minulého článku (klik sem).

6 komentárov:

  1. Duac je zázrak, mala som ho a fakt ma z akné dostal. Mala som ho na predpis, ale toto bola bomba. Dokonca mi ani pleť nijako nevysušoval. Fakt je to taký zázrak na počkanie. Zineryt som mala tiež ale fest som z neho cítila alkohol. Bol však fakt dobrý. Potom ešte Eclaran je fajn, ale neviem presne ktorý. Majú 5ku a 10ku. Mne ešte pomohlo vysadiť kávu a piť zelený čaj. Z krémov mi vyhovujú prírodné napr. kosatcový od Weledy alebo od Havlíka Krásna Slečna.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Och to je super doplnenie! Ďakujem! Eclaran ani nepoznám ale súhlasím na 100% s tým, že Duac je zázrak :)
      A čo sa týka tej kávy a zeleného čaju. Zelený čaj nepijem s tým som problém nemala ale pokusy vzdať sa kávy boli aj u mňa teda :D Bohužiaľ, viac ako 5 dní mi to nikdy nevydržalo (aj keď tá moja káva vyzerá skôr ako veľmi light kapučíno, ale kofeín tam je!).
      A od Havlíkovej Apotéky som už o krémiku Krásna Slečna čítala ale raz sú to recenzie naozaj, že nič moc a raz samá chvála tak ani neviem ako ho vlastne vnímať :D Musím zrejme vyskúšať a určiť podľa seba :)

      Odstrániť
  2. Zaujímavý článok ja akné nemám a zato som rada lebo keď vidím ako niektorí bojujú s akné tak mi je až smutno :( Dúfam že ani moji chlapci nebudú mať s týmto problém


    NAKUPOVANIE CEZ ESHOP S OBLEČENÍM JE PEKLO !!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno je to často beh na dlhú trať ale nejako bojovať treba :)

      Odstrániť
  3. Duac jsem taky používala. Teď už mám občas akné, ale taky mě trápí ještě staré jizvičky po akné. A taky rozšířené pory
    Vítejte u Mišky

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Noo tie jazvičky to sú tiež neodbytní "priatelia" ... u mňa sú tie škrvny asi najväčším problémom aj keď teraz už naozaj veľmi málo oproti tejto foto :)

      Odstrániť